sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAcum este timpul potrivit pentru a începe proiectarea depozitelor frigorifice

Acum este timpul potrivit pentru a începe proiectarea depozitelor frigorifice

Recomandate

Depozitele frigorifice au devenit un instrument prin care agricultorii își pot majora veniturile, asigurând totodată piața internă cu fructe și legume proaspete anul împrejur. Studiile efectuate de către Comsales Grup arată că recuperarea cheltuielilor investite în construcția unui frigider poate dura 1-3 ani.

Biroul de proiectare al Comsales Grup recomandă proiectarea spațiilor frigorifice începând cu lunile decembrie – martie, iar îndeplinirea lucrărilor de construcție să fie efectuată în martie – noiembrie.

Este important să cunoaștem că spațiile frigorifice sunt construite din panouri de tip sandwich. Pentru frigidere se recomandă panouri cu grosimile de la 100 mm, 120 mm, 140 mm și mai mult.

Astfel, halele frigorifice proiectate de Comsales Grup au dimensiuni și capacități diverse:

  • frigider destinat păstrării a 80-120 tone de fructe;
  • hale frigorifice de capacitate mare, între 700-5000 tone de fructe.

Prețul unei hale frigorifice cu structură metalică este influențat în mare parte de proiectarea acesteia. Proiectanții trebuie să obțină o structură simplă dar rezistentă, care să corespundă standardelor. Există riscul ca o companie mai puțin experimentată în proiectarea construcțiilor industriale să proiecteze o structură supradimensionată. Astfel, prețul lucrărilor și materialelor de construcție poate crește chiar și cu până la 25%. Un alt moment important analizat în faza de proiectare este eficiența din punct de vedere energetic, unde proiectanții pot veni cu soluții de reducere a punților termice și etanșeizare a clădirii, care ar duce la economie de bani pe termen lung.

Proiectarea unui depozit frigorific cuprinde mai multe etape:

  • Elaborarea Planului general;
  • Soluțiile arhitecturale;
  • Elementele de construcție;
  • Organizarea lucrărilor de construcție propriu-zise;
  • Alegerea tehnicii de răcire;
  • Ecologia;
  • Conectarea la apă și canalizare;
  • Ventilarea și condiționarea;
  • Planul de amenajare a teritoriului.

Procesul de construcție a unei hale frigorifice este unul complex și poate fi divizat în mai multe etape:

  • Colectarea documetației de proiect;
  • Elaborarea proiectului;
  • Efectuarea lucrărilor de terasament (lucrări de sapături, nivelare, compactare etc.);
  • Efectuarea fundației;
  • Montarea carcasei metalice;
  • Montarea panourilor tip Sandwich;
  • Montarea ușilor și ferestrelor;
  • Turnarea și finisarea pardoselilor termoizolate și a rampei de încărcare.
  • Instalarea utilajului frigorific.
  • Paralel se instalează și compartimentele adiționale din proiect (sistemei de scurgere și colectare a apei, ventilare);

Perioada de păstrare a fructelor şi legumelor depinde de soiul și specificul acestora. Astfel, merele pot fi păstrate mai mult de 6 luni, iar prunele doar 3 luni. Aceste condiții se iau în calcul la etapa de proiectare.

Mai multe detalii –> aici.

Comsales Grup
Comsales Gruphttp://www.comsales.md
Adresa: str. Meşterul Manole 5-A, MD-2023 mun. Chişinău // Tel: 022885517; 022885516; 068613333 // E-mail: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale