duminică, 19 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFermieri: Am aplicat erbicidul Citadel toamna. Erbicidarea de primăvară nu a mai fost necesară

Fermieri: Am aplicat erbicidul Citadel toamna. Erbicidarea de primăvară nu a mai fost necesară

Recomandate

Erbicidarea din toamnă a grâului și orzului oferă o dezvoltare mai bună a culturii, menținând sub control principalii concurenți ai plantei de cultură încă din primele faze ale dezvoltării, adică atunci când aceasta este mai vulnerabilă.

Unul dintre erbicidele promițătoare în controlul eficient al buruienilor monocotiledonate, inclusiv iarba vântului, cât și dicotiledonatelor anuale, este Citadel®, ce se remarcă printr-un control de lungă durată al buruienilor problemă în culturile de cereale păioase.

Citadel® este omologat pentru erbicidarea culturilor de grâu, orz de toamnă, triticale și secară, iar în toamna 2022 mai mulți fermieri au mizat pentru acesta la erbicidarea grâului de toamnă.

Datorită celor trei substanțe active (diflufenican, penoxsulam și florasulam) ale erbicidului Citadel®, nu a fost necesară erbicidarea de primăvară, iar culturile sunt curate chiar și acum, spun fermierii.

„Citadel® este un produs nou pentru noi, iar pentru că ne place să testăm diferite produse, iar de performanța produselor Corteva suntem convinși, am aplicat Citadel® pe suprafața de 100 de hectare cultivată cu grâu de toamnă, pentru a aprecia calitatea acestuia. Grâul a fost semănat după doi premergători: rapiță de toamnă și floarea-soarelui.

Am lucrat la norma de 1 l/ha, iar cultura se află în faza de 1-3 frunze. Recomand Citadel® în special în condiții de toamne cu multe precipitații, deoarece cele trei substanțe active asigură controlul eficient. Rezultatul pe câmpurile semănate după rapiță sunt foarte bune, a lăsat câmpul curat, inclusiv distrugând samulastra de rapiță.

La moment, fiind luna mai, nu am efectuat suplimentar tratamente. Am testat și pe suprafața mai mică, unde grâul era semănat după floarea-soarelui, unde unica problemă rămasă e o parte din samulastra. Astfel, recomand cu încredere acest erbicid tuturor fermierilor”, specifică Valeriu Pârău, agronom SRL Agropopuros.

Rezultate similare au fost obținute și de alți fermieri, astfel că aceștia planifică extinderea suprafețelor tratate și recomandă și altor fermieri să testeze erbicidul Citadel®.

„Am aplicat Citadel® din toamnă la grâu pe suprafața de 160 de hectare, iar rezultatele sunt foarte bune. Nu am avut nevoie de erbicidarea de primăvară, deoarece câmpul este curat. Este un produs inovativ pe care la sigur îl vom utiliza și în sezonul următor. Recomand și altor fermieri să-l testeze pentru a se convinge de eficiența acestuia”, a spus Vasile Țurcan, SRL Miturix Agro.

„Avantajul principal este acela că nu am fost nevoiți să facem încă o erbicidare în primăvară. La-m testat pe suprafața de 300 de hectare, pe sole diferite, iar rezultatele sunt foarte bune. În perspectivă, planificăm să aplicăm Citadel pentru erbicidarea grâului de toamnă pe toată suprafața. Este, într-adevăr, erbicidul care merită a fi testat de fiecare fermier”, Ion Babără, SRL Valea Sofiei.

Citadel® are acțiune atât la nivelul solului cât și la nivel foliar, având un efect foarte bun chiar și în condiții mai puțin favorabile.

Erbicidul poate fi aplicat începând cu faza de o frunză până la stadiul culturii tratate de 3 frați (BBCH 11-23), cu excepția culturii de secară, unde se aplică până la 3-4 frunze (BBCH 11-14), iar buruienile dicotile să nu depășească faza de 4 frunze.

Citadel® se aplică când temperatura aerului este cuprinsă între 5 și 25 grade C, pe plantele neatacate de boli și dăunători, neafectate de îngheț, secetă și umiditate excesivă.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale