Compania Limagrain continuă șirul de evenimente: seminarul din raionul Soroca, destinat prezentării portofoliului de produse pe care compania le deține și a celor inovații pe care compania le propune producătorilor pentru cultivare în nordul ţării.

La seminarul organizat pe 18 august, în raionul Soroca, satul Șolcani, a fost prezentat lotul clasic și portofoliul complet la cultura de porumb și floarea-soarelui. În lot au fost incluşi 14 hibrizi de floarea-soarelui, de la timpurii, semitimpurii până la semitardivi, hibrizi clasici și hibrizi ai tehnologiei SunNeo, Clearfield și Clearfield Plus. La fel, au fost prezentați 11 hibrizi de porumb, de la timpurii până la tardivi, ce fac parte din clasificarea FAO 290 – FAO 500. A fost prezentat deasemenea şi un hibrid nou de floarea-soarelui pentru portofoliul Limagrain, care este inclus în tehnologia Express.

Directorul general Limagrain Moldova, Vitalie Gorincioi afirmă că prioritatea companiei este de a acţiona în interesul fermierilor, strategia fiind determinată în dependenţă de zona în care aceştia activează.

„Prezentăm hibrizi pentru fiecare zonă în parte, în dependență de specificul condițiilor climaterice, hibrizii propuși fiind testați în condiții similare cu cele de producere, și nu de laborator. Loturile demonstrative ale companiei Limagrain sunt însămânțate cu material semincer din saci comerciali, fapt care inspiră încredere fermierilor că hibrizii care le sunt prezentaţi se vor manifesta la fel și pe câmpurile lor. Avem hibrizi pe care punem un accent deosebit. Dacă este vorba de porumb timpuriu, atunci acesta este hibridul Adevey, care ar trebui numaidecât să fie inclus în structura semănăturilor la cei ce cultivă această cultură. Hibridul semitimpuriu LG 30.389, pe care producătorii mari ar trebui să-l aibă ca unul de bază în structura semănăturilor de porumb. La fel, avem în portofoliu hibrizi utilizați pentru nutriția animalelor: Shannon – hibrid semitardiv, LG 30.490 – hibrid mai tardiv, care pe lângă faptul că asigură roadă foarte bună, mai posedă și niște caracteristici nutritive specifice valoroase pentru creșterea animalelor. Avem și hibrizi tardivi din clasificarea FAO 500. Este vorba despre hibridul LG 30.491, care prin respectarea tehnologiei de cultivare și a agrofonului în câmp poate asigura o producție de peste 12 tone la hectar, cu umiditatea bobului de 14%. Ce ține de floarea-soarelui, prezentăm câțiva hibrizi de top, cunoscuți în întreaga republică. Este vorba de hibridul clasic timpuriu LG 56.35 și hibridul semitardiv LG 56.65. Sunt si  hibrizi imirezistenți (rezistenţi la imazamox, substanţa activă a ierbicidelor din tehnologia Clearfield), cum ar fi: LG 56.33 CL și LG 56.63 CL. Avem și hibrizi noi rezistenți la toate cele 7 rase de lupoaie, iar compania are un acord de colaborare cu cercetătorii din cadrul Academiei de Științe, în scopul studiului acestei mari probleme cu care se confruntă cultivatorii de floarea-soarelui”, a spus Vitalie Gorincioi.

Seceta în perioada de vegetație afecteză zona de nord a republicii tot mai mult în ultimul timp. În acest context, Dumitru Brânzila, directorul de marketing și producere al companiei Limagrain Moldova, susţine că este foarte important ca fermierii să folosească hibrizii corecți care corespund zonelor de cultivare.

„În ultimii ani, hibrizii Limagrain de floarea-soarelui și-au demonstrat avantajul de producere comparativ cu alți hibrizi printr-o productivitate și o calitate mai înaltă, asigurând rezultatele scontate fermierilor ce i-au cultivat. Astăzi discutăm despre comportamentul unor hibrizi în zona de nord. Avem hibridul de floarea-soarelui LG 54.85, un hibrid nou în portofoliul nostru, care  demonstrează o capacitate foarte înaltă de valorificare a precipitațiilor căzute în timp de iarnă și primăvară, asigurând o productivitate înaltă. Tehnologia de tip Clearfield, cu utilizarea ierbicidului Pulsar 40, care acomodează tehnologia la niște costuri optimale comparativ cu tehnologiile precedente, cu utilizarea unui ierbicid printr-o singură aplicare, soluționează problema îmburuienirii culturii floarea-soarelui. Tehnologia Clearfield Plus, cu utilizarea ierbicidul Pulsar Plus, este o speranță că reducerea dozei de substanță activă în preparat, care afectează nu doar cultura, dar și mediul înconjurător, va contribui la diminuarea impactului negativ asupra acestora. În acest sens, compania Limagrain vine cu hibrizi productivi și adaptați la această tehnologie, printre care și hibridul LG 56.97 CLP. Avem toată gama de hibrizi la cultura porumbului, printre care: Adevey – hibrid  timpuriu cu o productivitate înaltă și rezistență sporită la secetă, hibridul  LG 30.315, cu o calitate foarte înaltă a bobului. Pe lângă hibrizii de floarea-soarelui și porumb, compania Limagrain deţine în portofoliu și alte culturi. De exemplu, rapița de toamnă a început să fie foarte căutată, la fel crește cererea pentru grâul de toamnă. În acest an compania a înregistrat unul dintre cele mai bune soiuri de mazăre – Abarth, care a fost apreciat înalt de către producători”, ne-a spus Dumitru Brânzila.

La seminar a fost prezent şi Ghenadie Potoţchi, specialist Limagrain pe cultura florii-soarelui, responsabil în zona de est a Europei, care s-a arătat foarte încrezător cu privire la performanţa hibrizilor prezentaţi în cadrul evenimentului.

„Pe teritoriul Republicii Moldova piaţa semintelor de floarea-soarelui este foarte dezvoltată, iar potenţialul pe care îl are ţara în acest aspect generează interesul companiei noastre, de a ne dezvolta pe teritoriul republicii, de a veni cu inovaţii şi a propune fermierilor cele mai bune produse care le-ar asigura rezultatul scontat. Selecţia companiei Limagrain este concentrată în câteva direcţii: obţinerea culturilor tolerante la secetă, a celor rezistente la toate rasele de lupoaie şi la atacul unui spectru larg de boli. Compania propune hibrizi care corespund zonelor de cultivare, luând în calcul condiţiile climaterice specifice zonei date, fapt care asigură obţinerea unor recolte înalte. În acest an venim cu un nou hibrid – LG 59.580, aflat la moment în proces de înregistrare. Acest hibrid este inclus în tehnologia de cultivare Express şi corespunde tuturor caracteristicilor care pot fi atribuite unui hibrid de perspectivă, în condiţiile Republicii Moldova”.

Victor Guțu, directorul AMG Kernel, a spus că apelează la produsele companiei Limagrain pentru raportul corect între preţul rezonabil şi calitatea înaltă a produselor oferite.

„Suntem parteneri ai companiei Limagrain de 14 ani. La moment conlucrăm și cu altele, însă 70% dintre suprafețele noastre sunt ocupate de hibrizi de floarea-soarelui și porumb de la Limagrain. Este vorba despre hibrizi stabili, care în condiții climaterice dificile pot asigura rezultate bune. În condițiile anului dat hibrizii s-au arătat foarte bine, dar mai exact vom putea vorbi despre acest aspect la recoltare. Calitatea, stabilitatea în diverse condiții climaterice și prețul rezonabil ne determină să recurgem la cultivarea hibrizilor pe care îi propune compania Limagrain. Printre hibrizii cultivați de noi putem pune în evidență hibrizii LG 56.33 CL și LG 56.63 CL, care deja sunt bine cunoscuti și se manifestă foarte bine în partea de nord. Anul acesta am semănat în premieră hibridul LG 56.97 CLP, care se arată a fi unul foarte bun”.

Tehagrodas SRL, s. Drochia, raionul Drochia, administrează o suprafață totală de peste 2500 de hectare. Iurie Dascăl, directorul companiei, ne-a spus că în momentul de față cea mai mare provocare în nordul țării o reprezintă seceta.

„Din păcate în ultimii ani ne confruntăm cu condiții aprige de secetă, epicentrul acesteia fiind raionul Soroca și Drochia, în special. Conlucrăm cu Limagrain încă de la începutul activității noastre și apelăm la hibrizii propuși de această companie. În gospodăria noastră 60-70% dintre suprafeţele ocupate de culturile de câmp sunt cu hibrizi de la Limagrain. Reprezentanţii companiei au grijă să ne aducă la cunoştinţă despre apariţia noilor hibrizi, care vin să ne soluţioneze un şir de probleme, cum ar fi pierderile cauzate de secetă sau de planta parazitară Orobanche”.

Compania Limagrain Moldova există pe piață din anii 2000, fiind fondată de Limagrain Europe, recunoscută atât în Europa, cât și pe întregul Glob.

Click aici pentru a deschide galeria foto de la eveniment.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here