luni, 6 mai, 2024
18.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeÎngrășământul Top-Phos Siliup cu tehnologie unică în lume, disponibil fermierilor din Moldova

Îngrășământul Top-Phos Siliup cu tehnologie unică în lume, disponibil fermierilor din Moldova

Recomandate

La începutul acestui an, Timac Agro a anunțat o premieră mondială – lansarea îngrășămintelor ce integrează tehnologia Siliup, pentru a ajuta plantele să facă față mai ușor secetei.

„Deoarece ne confruntăm cu probleme tot mai mari legate de secetă, am decis să fim primii în lume care introducem un nou îngrășământ cu tehnologia Siliup”, au menționat reprezentanții Timac Agro în cadrul evenimentului de lansare.

Top-Phos Siliup – disponibil în Moldova

Recent, Timac Agro Moldova a anunțat despre faptul că primul îngrășământ ce integreazaă tehnologia Siliup – Top-Phos, devine disponibil fermierilor din Moldova.

Top-Phos Siliup este un îngrășământ fosforic granulat îmbogățit cu siliciu, care mobilizează bacteriile împotriva stresului hidric. Îngrășământul conține 5% azot sub formă amoniacală, 20% fosfor (P2O5), 25% sulf (SO3) și 0,1% Zn.

Acesta se bazează pe o formă unică de siliciu avansat tehnologic, care, acționând în sinergie cu TOP-PHOS, activează procesul de circulație al siliciului în sol.

„Ideea este de a activa în sol procese care favorizează biodisponibilitatea siliciului, atât din siliciu mineral, cât și organic. Prin utilizarea Siliup, sunt activate microorganisme din sol, care produc acid ortosilicic.

În această formă, plantele pot absorbi siliciul. Al doilea mecanism de acțiune al Siliup constă în acumularea apei în jurul rădăcinilor. Aceasta rămâne disponibilă mai mult timp în sistemul radicular și poate fi utilizată mai eficient de plante”.

Tehnologia Siliup prezentă în îngrășământ se bazează pe o moleculă avansată, compusă din două forme de siliciu. Una dintre formele de siliciu (Si-Biot) are un efect prebiotic, influențând mobilizarea bacteriilor care există în mod natural în sol pentru eliberarea intensivă a siliciului.

Acest lucru are loc atât prin dizolvarea siliciului mineral, cât și prin mineralizarea siliciului prezent în resturile vegetale.

Datorită prezenței siliciului Si-Biot (siliciu prebiotic), este posibilă creșterea populației de bacterii cu 50%, ceea ce rezultă într-un spor de 300% al cantității de siliciu disponibil plantelor.

Pe de altă parte, siliciul Si-Gel (siliciu gelifiant) are capacitatea de a stoca apa din sol în aglomerări, ceea ce duce la creșterea turgorului plantelor, chiar și în condiții de stres hidric sever. Acest lucru este legat, printre altele, de creșterea capacității plantelor de a regla eficient procesul de transpirație.

Fosforul Top-Phos prezent în îngrășământ ajută la îmbunătățirea eficienței alimentării plantelor cu fosfor, stimulează creșterea sistemului radicular, ceea ce duce la o mai bună absorbție a apei și a nutrienților și condiționează o dezvoltare inițială mai bună a plantelor cultivate.

Ce rezultate obținem aplicând Top-Phos Siliup?

Îngrășământul este recomandat în special pentru culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, soia, mazăre, legume, sfeclă de zahăr).

În cadrul experiențelor a fost investigat efectul sinergic al siliciului asupra eficienței absorbției azotului și fosforului de către plantele de cultură.

Rezultatele arată o creștere cu 40% a absorbției de azot și o creștere cu 65% a absorbției de fosfor de către plantele care au fost bine aprovizionate cu siliciu aplicând Top-Phos Siliup.

Rezultatele obținute s-au datorat expresiei mai mari a genelor responsabile de transportul acestor nutrienți. În cazul fosforului, s-a înregistrat o creștere de 2,5 și 3,5 ori a numărului de transportatori ai acestui element, iar în cazul azotului, o creștere de 3 și 5 ori.

top phos siliup

Pentru mai multe detalii, apelați la un consultant tehnic TIMAC AGRO.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale