Între 21 și 29 noiembrie 2025, în mai multe localități din Republica Moldova au avut loc instruiri tehnice dedicate tratamentului post-recoltare, depozitării legumelor, cultivării în sistem hidroponic și evaluării loturilor demonstrative cultivate în spații protejate.
Activitățile au fost organizate în cadrul Proiectului „Dezvoltare Agricolă Durabilă”, implementat de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA).
Proiectul a oferit suport constant asociației Producătorilor și Exportatorilor de Legume din Republica Moldova (APEL) pentru ca membrii acesteia să-și consolideze competențele și să crească competitivitatea sectorului legumicol per general.
Pe parcursul întregului program, consultant JICA, Kenichi Machida, a asigurat suportul necesar pentru desfășurarea instruirilor și a subliniat importanța continuității.
„Investiția în cunoștințe este la fel de importantă ca investiția în echipamente. Deși proiectul se încheie în decembrie 2025, sper că veți continua să învățați din materiale”, a menționat Kenichi Machida în încheierea sesiunilor.
La finalul instruirilor, toți participanții au obținut câte o diplomă de absolvire a cursului. Dincolo de acestea, cunoștințele obținute, spun ei, sunt extrem de valoroase.

Ghidare aplicată pentru depozitarea cepei, morcovului, cartofului și sfeclei roșii
Sesiunile de instruire au avut loc la Răscăieți, în gospodăria Sandunelu SRL, și Gura Bîcului, gospodăria Aureliei Cecoi, unde fermierii alături de Frank van der Linden, expert olandez, au putut realiza o analiză a tuturor lacunelor prezente în depozitarea legumelor.
Au fost analizate modul în care depozitele construite incorect și echipamentele influențează păstrarea pe termen lung și au lucrat practic pe tratarea post-recoltare a cepei și morcovului.
Explicațiile au vizat umiditatea și temperaturile de stabilizare, modul de ventilare, particularitățile sortării și importanța tranziției corecte de la câmp la spațiile de depozitare, erorile frecvente din depozite și modalități prin care fermierii pot preveni pierderile.
Legumicultorii participanți au putut aprecia și eficiența umidificatorului recent instalat în spațiul de depozitare GȚ Cecoi Aurelia cu suportul JICA.
Evaluarea loturilor demonstrative, tehnologia sistemului hidroponic
În zilele de 25 și 26 noiembrie, activitățile au continuat la ADMA și în teren, la Drochia, alături de experții Niek Bodten și Geerten van der Lugt din Țările de Jos. A fost încheiat modulul dedicat culturilor fresh în spații protejate, cu evaluarea loturilor de tomate în sistem hidroponic.
Au fost analizate date privind lumina, irigarea și climatul din seră, iar fermierii au discutat cu specialistul olandez despre aplicarea metodelor de control și monitorizare pentru menținerea stabilității în producție.
Vizitele au permis compararea nivelului de dezvoltare a plantelor, au practicat altoirea legumelor, identificarea punctelor slabe în gestionarea tehnică și stabilirea priorităților de investiții, în funcție de resursele fiecărei ferme.
Feedback din partea fermierilor participanți
Una dintre gazdele programului, Aurelia Cecoi, legumicultoare din Gura Bîcului, afirmă că instruirile au fost printre puținele care au abordat problemele cele mai frecvente pe care le întâmpină pe parcursul depozitării legumelor:
„Apreciez mult faptul că specialistul a lucrat direct în depozitul nostru. Ne-a arătat unde avem pierderi, ce trebuie schimbat și cum putem prelungi perioada de păstrare. Am primit recomandări aplicate pe realitatea noastră.”
Un alt participant, Sergiu Goncearuc, legumicultor din Speia, consideră instruirile foarte utile:
„Expertul ne-a oferit sfaturi bune, iar soluțiile prezentate de el au fost de la foarte ieftine la costisitoare, astfel încât să găsim opțiunea potrivită. Abordarea practică și experiența e de apreciat. Mulțumim ADMA și JICA pentru suportul acordat și încurajăm alți legumicultori să participe pentru a nu rata astfel de oportunități”, a conchis Sergiu Goncearuc.











