marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeLimagrain Moldova a prezentat noutățile din portofoliul porumb și floarea soarelui

Limagrain Moldova a prezentat noutățile din portofoliul porumb și floarea soarelui

Recomandate

Limagrain Moldova a organizat pe data 13 februarie, 2024, un seminar informativ dedicat echipelor de vânzări ale distribuitorilor, cu scopul fortificării cunoștințelor tehnice la cultura de porumb și floarea soarelui, dar și prezentării noutăților din portofoliu.

În cadrul evenimentului experții internaționali Limagrain au împărtășit informații despre noua genetică a hibrizilor și despre toleranța sau rezistența lor la principalele amenințări. 

Nicolai Schițco, administrator Limagrain Moldova, menționează că vastul portofoliul de semințe Limagrain este în continuă reînnoire și completare, astfel noutățile trebuie prezentate atât partenerilor din distribuție, dar și, ulterior, nemijlocit fermierilor.

„La eveniment am avut invitați experți Limagrain din străinătate și colegi din România, aceștia au prezentat celor peste 100 de persoane din distribuție noutățile din portofoliu și punctele forte ale produselor noastre, ceea ce va facilita ulterior promovarea lor în rândul fermierilor. Investim constant în pregătire pentru ca fermierii să primească sfaturi utile, adaptate nevoilor specifice, în fiecare etapă tehnologică.”

Hibrizii de floarea soarelui au fost prezentați de Mariana Gheorghe, Product Manager, cultura de floarea soarelui și rapiță pentru România și Republica Moldova.

Experta a explicat că portofoliul Limagrain este extrem de vast și variat în ceea ce privește cultura de floarea soarelui, fiind prezenți în toate segmentele tehnologice: CONVENTIONAL, EXPRESS, CLEARFIELD și CLEARFIELD PLUS, cu hibrizi bine adaptați condițiilor climaterice din Republica Moldova.

„Menționăm aici o toleranță la secetă foarte ridicată, rezistență genetică la mană, principala noastră preocupare din ultimii ani, rezistență genetică la lupoaie, respectiv conceptul SUNEO. Acesta vine pe piață cu hibrizi foarte rezistenți la rasele noi și virulente de Orobanche, prin dublă protecție, una genetică din interior și alta conferită de erbicidele care se aplică în postemergență, ce pot combate pe lângă buruieni și acest parazit care provoacă pagube foarte mari în cultura de floarea soarelui.
Rezistența genetică a hibrizilor noștri în interiorul plantei acționează în perioada de preatașare, prin secreția unei concentrații mai mici de exudat radicular, practic semințele de lupoaie primesc un stimul mult mai mic și nu răsar într-o cantitate mare. Al doilea nivel de protecție se referă la genele care în perioada de după atașare, influențează lignificarea și suberizarea pereților rădăcinii, fapt ce împiedică atașarea haustorilor de lupoaie”, a specificat Mariana Gheorghe.

Bogdan Guță, Product Manager, cultura de porumb pentru România și Republica Moldova, a abordat subiecte referitoare la noutățile din portofoliul Limagrain pentru porumb, rezultate în urma testărilor de 3-5 ani.

„Anul acesta avem o noutate, introducem doi hibrizi dintr-o nouă genetică, mult mai adaptată condițiilor climaterice actuale, vorbim despre DANUBIUS: LG 31.350 și LG 31.380.  Aceștia sunt hibrizi semi-timpurii, care se evidențiază prin competitivitate și trei caracteristici bine echilibrate și anume: potențial de producție, toleranță la secetă și stabilitate multianuală. Astfel, venim cu adaptări la nevoile fermierilor și la condițiile climaterice, care vor aduce un pachet de beneficii companiilor agricole ce aleg noua genetică Limagrain DANUBIUS.”

Partenerii din distribuție au menționat rolul important al colaborării cu compania Limagrain pentru asigurarea fermierilor cu semințe de calitate în momentul potrivit.

Vitalie Țiganu, director general, Vadalex-Agro: 

„Colaborăm cu compania Limagrain de trei ani. Este un partener respectat datorită produselor ce le prezintă pe piața Republicii Moldova. Fermierii noștri deja au o experiență pozitivă cu hibrizii Limagrain, de exemplu la grâu au devenit favoriți ANAPURNA și AVENUE, la floarea soarelui cei din categoriile EXPRESS și CLEARFIELD PLUS. De asemenea, încercăm să introducem hibrizii noi de porumb pe care îi au în portofoliu. Ne dorim în continuare o colaborare cât mai reușită, ca în final fermierii noștri să obțină recolte cât mai bune.”

Cebrucean Constantin, Traiding Grup, Tiraspol, conducător al secției de vânzări semințe și produse de uz fitosanitar:

„Este al cincilea an al parteneriatului nostru cu Limagrain. Am început cu cultura de rapiță, iar de doi ani am adăugat porumbul și floarea soarelui. Tema abordată astăzi este una foarte importantă, hibrizii Limagrain nu cedează cu nimic altor mărci. Fermierii care i-au încercat, se opresc la ei datorită raportului dintre calitate, preț și productivitate. În viziunea noastră Limagrain are perspective mari ca să se extindă pe piață și să-și sporească durabil vânzările.”

Marin Magu, reprezentant pentru regiunea nord al C.Î. Agrostoc:

„De peste cinci ani conlucrăm cu Limagrain pe segmentul de semințe de grâu, rapiță, floarea soarelui și porumb. Spre exemplu la rapiță semințele Limagrain au reușit să devină lideri, datorită rezistenței la viruși și recoltei înalte. La segmentul de grâu colaborăm și pe partea de multiplicare, iar ulterior comercializare: soiurile AVENUE și ANAPURNA fiind în top, cu un randament foarte bun de înfrățire în primăvară comparativ cu competitorii. Referitor la porumb și floarea soarelui putem spune că semințele sunt de calitate și uniforme, cu rezultate peste așteptări în condiții favorabile și mai puțin favorabile.”

Savelii Boșneac, șef departament vânzări, Wetrade:

„Avem tot spectrul de culturi din portofoliul Limagrain începând cu rapiță, cereale păioase, porumb și cu terminând floarea soarelui. În prezent ducem tratative pentru a introduce mazărea galbenă și verde, deoarece avem solicitări de la clienții noștri din zona de sud, unde nu poate fi crescută soia. Ne bucură faptul că Limagrain investește mult în cercetare și acest lucru se face remarcat în câmpurile fermierilor. Soiurile și hibrizii lor sunt foarte buni și permit obținerea unor rezultate atât în condiții climaterice bune, cât și medii, pe care le avem noi în fiecare an în țară. Spre exemplu în gospodăriile unde anul trecut s-au semănat doar câțiva saci, anul acesta se dorește deja extinderea suprafețelor cu hibrizii Limagrain. Ne bucură și atitudinea echipei, care este una foarte receptivă și deschisă.”

Vedeți mai multe despre performanța hibrizilor de floarea-soarelui Limagrain în acest video.

Irina Pompuș
Irina Pompuș
Specialist în horticultură

Citește și ›

Advertoriale