marți, 7 mai, 2024
12.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeLimagrain Moldova înființează zeci de loturi demonstrative pentru testarea potențialului hibrizilor

Limagrain Moldova înființează zeci de loturi demonstrative pentru testarea potențialului hibrizilor

Recomandate

Tradițional, compania Limagrain Moldova testează, prin crearea câmpurilor demonstrative în diferite zone ale țării, zeci de hibrizi de porumb, floarea-soarelui pentru a determina care sunt cei mai buni, adaptați și pot să reconfirme sau să confirme potențialul de producere.

limagrain moldova

Anul curent nu a fost o excepție, astfel echipa Limagrain Moldova a înființat câteva zeci de loturi demonstrative amplasate în toate regiunile țării pe terenurile de la traseele naționale/internaționale.

Loturile au fost semănate atât cu hibrizi care și-au demonstrat în timp potențialul, rezistența față de principalele boli, condiții climaterice, cât și cu hibrizii noi ce vin să răspundă așteptărilor pe care le au fermierii. 

hibrizi porumb limagrain

Nicolai Schițco, administratorul Limagrain Moldova, a specificat că atunci când a fost luată decizia de a înființa loturile experimentale s-a ținut cont ca acestea să fie în zone ușor accesibile, vizibile de la traseu.

Performanță, adaptabilitate și rezistență: Hibrizi populari și noi testați de Limagrain Moldova

„Am ținut să avem în cadrul câmpurilor demo toți hibrizii din portofoliul de porumb și floarea-soarelui LG, atât din cei care deja sunt cunoscuți de fermierii din țară și care și-au confirmat potențialul, dar și hibrizi din noua genetică”. 

nicolae schitco

Loturile demonstrative înființate în anul curent sunt amplasate lângă traseul Bălți – Râșcani, Bălți – Fălești, Orhei – Brăviceni, în partea de sud la traseul Căușeni, Comrat – Balaban, Hâncești – Leova, Leova – Cantemir, Chișinău – Leușeni, Ungheni, ș.a. 

Hibrizi de floarea-soarelui și porumb recomandați

„Hibridul de floarea-soarelui din tehnologia Express, care în anul trecut s-a remarcat prin rezultate destul de bune și care se va regăsi și în anul curent în loturile experimentale este LG 50.479 SX, cu o toleranță deosebită la secetă și la principalele boli întâlnite în cultura de floarea-soarelui. Din tehnologia Clearfield și Clearfield Plus, hibridul LG 50.635 CLP, cu o rezistență genetică la Orobanche cumana (Lupoaie).

Din hibrizii de porumb deja consacrați pot să-l nominalizez pe LG 31.377, un hibrid semi-timpuriu, rezistent la bolile specifice porumbului și LG 31.305, un hibrid timpuriu cu rezistență sporită la căderea și frângerea plantelor, dar și la diferite condiții de stres. Evidențiez și doi hibrizi din gama celor noi  – LG 31.350 și LG 31.380”, a mai adăugat administratorul Limagrain Moldova. 

Totodată, Nicolai Schițco a atras atenția fermierilor că hibrizii de la compania Limagrain pornesc rapid în vegetație, imediat după semănat.

„În anul curent, am semănat o parte din hibrizi mai devreme, plantele deja erau răsărite când a fost perioada cu temperaturi mai scăzute, aceștia au trecut cu bine perioada critică, iar după revenirea temperaturilor ridicate au repornit activ în vegetație. Aceasta reconfirmă rezistența hibrizilor la condițiile climatice diferite”. 

limagrain moldova

Pentru mai multe detalii despre câmpurile demonstrative, cât și despre hibrizii companiei, echipa Limagrain Moldova vă este oricând la dispoziție.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale