marți, 18 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRecoltele bogate au nevoie de un start solid. Asigură-l cu gama de biostimulatori radiculari...

Recoltele bogate au nevoie de un start solid. Asigură-l cu gama de biostimulatori radiculari Fertiactyl de la Timac Agro East

Recomandate

Un start bun al culturilor este obligatoriu pentru a atinge obiectivele de producție. Pregătirea solului și a plantelor necesită planificare și ajustări față de acțiunile din anul precedent.

Pe lângă alegerea varietății potrivite, a densității, momentului optim de realizare a lucrărilor, există și alte aspecte care vă pot aduce câștig la sfârșitul sezonului.

O dezvoltare puternică și neîntreruptă a culturilor în primele stadii de creștere poate fi o provocare bazată pe factorii pedo-climatici. Asigurarea unui start sănătos în primele 30 de zile poate pregăti cu adevărat cultura pentru rezultate dorite la recoltare.

La fel ca oamenii, o plantă care primește apa și nutrienții de care are nevoie, își formeaza rădăcină puternică și poate face față mai bine provocărilor pe care le întâlnește. 

Timac Agro East prezintă complexul brevetat Fertiactyl – soluția ideală pentru a stimula fiziologia plantelor și creșterea dinamică în primele faze.

Complexul Fertiactyl se găsește în toate produsele Timac Agro din gama Fertiactyl și poate fi aplicat în moduri variate, fiind adaptat la diferite culturi și programe nutriționale.

La grâu poate fi aplicat între BBCH 21 (răsărire) – BBCH 35 (înfrățire) în doza de 3 l/ha.

La porumb aplicarea între BBCH 10 (răsărire) – BBCH 14 (primele frunze) în doza la fel de 3 l /ha, sporul de producție este de minim +10 % fata de martor (un alt biostimulator).

Toate produsele ce conțin complexul FERTIACTYL, începând de la tratarea seminței cu produsul Oligal SD până la sfârșitul fazelor de implementare a culturilor (sfârșitul perioadei de înfrățire la cerealele păioase – stadiul de 6 frunze la cultura de porumb respectiv formarea rozetei la culturile dicotiledonate) acționează direct asupra arhitecturii sistemului radicular și a proceselor nutriționale ( creșterea eficienței de utilizare a nutrienților NUE).

Ce este Complexul FERTIACTYL?

FERTIACTYL este un complex echilibrat, sinergic și concentrat care conține trei principii active care  provin din natură. Este o combinație de extracte de alge marine și de acizi humici și fulvici activați.

Procesul patentat de rafinare prin care trec aceste substanțe humice le face de 120 de ori mai reactive decât un acid humic obținut prin procese standard de extracție prin fracționare.

Care sunt principalele beneficii ale complexului FERTIACTYL?

Printre numeroasele beneficii ale acestei tehnologii brevetate se numără:

 • Crește dezvoltarea rădăcinilor

FERTIACTYL stimulează dezvoltarea perișorilor absorbanți în mai multe moduri pentru a asigura o bună nutritie a  plantei. Pe măsură ce dezvoltarea rădăcinilor este intensificată, se îmbunătățește înrădăcinarea plantelor în sol și mărirea capacității de explorare a solului după apă și nutrienți.

 • Promovează o mai bună absorbție a nutrienților

FERTIACTYL crește absorbția nutrienților fie că vorbim de solubilizarea nutrienților în soluția solului,  lucru  datorat acțiunii acizilor  humici și fulvici activați fie că vorbim de creșterea capacității de absorbție a sistemului radicular, lucru datorat prezenței fitohormonilor .

 • Intensifică producția de clorofilă

Oferă mai multă energie concentrată pe creșterea vegetativă. Cercetările Timac Agro au arătat o creștere de 60% a conținutului de clorofilă după 6 zile de la tratament.

 • Îmbunătățește toleranța la stres

Promovează o creștere constantă în toate fenofazele culturii. Această funcție provine din utilizarea de osmoprotectanți cu efecte  dovedite științific asupra reglă rii presiunii osmotice la nivel celular  care reduc stresul abiotic în plante.

Cum acționează FERTIACTYL asupra principalelor provocări agronomice

Înființarea culturilor

La înființarea culturilor, acestea se pot confrunta cu probleme precum frigul, solul saturat de apă, condițiile de secetă/uscăciune și condiții de sol neuniforme.

Toți acești factori pot afecta plantele prin răsărire lentă, disponibilitate slabă a nutrienților, plante neuniforme și dezvoltare slabă a rădăcinilor.

O cultură de porumb care răsare cu plante lipsă sau neuniform din cauza stresului poate duce la pierderi de recoltă de până la 22%. (Carter et al 1989).

În această etapă, FERTIACTYL s-a dovedit a fi eficient prin:

 • Asigurarea dezvoltării rădăcinilor pentru o mai bună implementare a culturilor: +17%
 • Îmbunătățirea absorbției de fosfor cu valori cuprinse  intre  8% – 16%.
 • Îmbunătățirea numărului de plante productive de porumb: +8%.

Managementul nutrienților

Unele probleme care apar în calea gestionării nutrienților sunt provocate de proprietățile  chimice ale  solului, care au impact direct  asupra nutrienților disponibili pentru plante și microorganismele din sol, lucrările specifice ale solului care pot avea un impact negativ asupra vieții solului și condițiile meteorologice, care pot afecta capacitatea plantelor de a utiliza apa și nutrienții.

Acești factori pot duce la imobilizarea fosforului, la volatilizarea și  levigarea azotului, la ineficiența transformării materiei organice din sol și la incapacitatea plantelor de a absorbi nutrienții.

Unele rezultate FERTIACTYL observate în gestionarea nutrienților sunt:

 • Creșterea biomasei microbiene din sol: +27%
 • Creșterea fotosintezei: +40%
 • Mobilizarea nutrienților din sol către plante: +27 până la 33%.

Dezvoltarea culturilor

În etapele de dezvoltare a culturilor, plantele se pot confrunta cu stresuri generate de secetă, de lumina soarelui, de frig sau de aplicarea erbicidelor.

Acestea pot provoca încetinirea translocării  nutrienților, scăderea fotosintezei, încetinirea sau oprirea creșterii, deteriorarea celulelor și neexploatarea la maximum a etapelor de creștere (înflorire, fructificare, umplere a boabelor).

Rezultatele FERTIACTYL observate în dezvoltarea culturilor:

 • Îmbunătățește durata de viață a clorofilei cu +60%.
 • Protejează celulele de stresul climatic prin îmbunătățirea presiunii osmotice.
 • Asigură dezvoltarea de noi organe: +20%.

Sprijin echilibrat și productiv pentru culturile de legume în toate condițiile

Tehnologia patentată a grupului Roullier FERTIACTYL susține procesele fiziologice ale plantei chiar și în condiții pedoclimatice nefavorabile.

FERTIACTYL conține un activator de origine naturală care crește activitatea îngrășământului, sporind fiziologia plantelor și susținând cultura chiar și în prezența: 

 • condițiilor climatice nefavorabile (de exemplu, schimbări de temperatură, temperaturi scăzute și ridicate), salinitate ridicată;
 • diverse afecțiuni abiotice (de exemplu, tratamente fitosanitare, intervenții de tăiere, lucrări de recoltare etc.).

Crește activitatea fotosintetică, crescând intensitatea și durata acesteia în timp datorită păstrării structurii cloroplastei.

Menține un echilibru vegetativ-productiv corect.

Tehnologia exclusivă FERTIACTYL* susține și mărește fazele fenologice în care sistemul radicular nu este complet activ (temperaturi scăzute, post-transplant), sporind dezvoltarea acestuia și favorizând emisia de noi perișori absorbanți radiculari, susținând creșterea vegetativ-productivă a culturii.

Îmbunătățiți interacțiunea sol-plante

Tehnologia FERTIACTYL este alcătuită dintr-o matrice organică selectată, care, în urma unui tratament industrial exclusiv și patentat, are o solubilitate ridicată (dată și de o greutate moleculară mică).

Unicitatea acestor molecule ne permite să obținem:

 • acţiune chelatoare asupra elementelor nutritive (mobilizarea mezo şi microelementelor fixate în sol);
 • creșterea activității microorganismelor din sol responsabile de mineralizarea materiei organice;
 • îmbunătăţirea structurii solului.

Pentru mai multe detalii, apelați la un consultant tehnic TIMAC AGRO pentru a afla care dintre produsele din gama FERTIACTYL se potrivește cel mai bine programului dumneavoastră de fertilizare a culturilor.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale