marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRezultate intermediare: Eficiența aplicării îngrășămintelor lichide cu azot KAS-32 și KAS+S la grâul...

Rezultate intermediare: Eficiența aplicării îngrășămintelor lichide cu azot KAS-32 și KAS+S la grâul de toamnă în sistemul No-Till

Recomandate

În sezonul 2019-2020, experții Agrocenter EuroChem SRL au inițiat peste 25 de experimente în toate zonele principale ale Moldovei:

Timp de 4 ani, am efectuat peste 200 de experimente în Moldova și continuăm să prezentăm rezultatele intermediare ale anului curent.

KAS-32 este ideal atât pentru agricultura convențională, cât și pentru sistemele No-Till, Strip-Till, Mini-Till etc. Încă o dată ne-am convins de acest lucru, datorită unui din experimentele ale cărui rezultate intermediare vrem să le împărtășim cu fermierii.

Astăzi, vom analiza eficiența îngrășămintelor lichide cu azot KAS-32 și KAS + S (KAS cu sulf) administrate la grâul de toamnă în sistemul No-Till. Experiența a fost realizată la nordul Moldovei, în apropiere de orașul Edineț, pe câmpurile companiei Civea-Agro.

Am verificat eficiența următoarelor scheme de nutriție:

Foto realizată: 29.04.2020
Foto realizată: 15.05.2020

* KAS + S este produs pe bază de KAS-32 și tiosulfat de amoniu. Doar acest produs vă permite să păstrați o concentrație mare de azot și sulf. Anul acesta testăm următoarele formule: KAS-30 + 6,5S, KAS-29 + 10S și KAS-28 + 13S.

În acest experiment, este important să acordăm atenție dezvoltării culturii din fiecare schemă și să comparăm rezultatele obținute nu doar între acestea la o anumită dată, ci și, în general, cum s-a modificat în dinamică dezvoltarea acestor culturi una față de alta.

În prima fotografie se vede clar că schema cu nitratul de amoniu și KAS-32 nu diferă prea mult și dacă nu pui culturile „una lângă alta”, atunci diferența se manifestă în principal prin intensitatea culorii (ceea ce este la fel important). Dacă am fi prezentat fotografii anterioare, atunci diferența ar putea să nu fie observată, iar dacă comparați starea plantelor peste doar câteva zile, atunci parcela unde a fost administrat nitratul de amoniu poate chiar să arate mai bine.

Acest lucru se datorează faptului că KAS-32 are o perioadă de acțiune mai îndelungată și eliberează treptat azot, prin urmare, deosebirea dintre schemele cu nitrat de amoniu și KAS-32 va fi mult mai distinctă după 20 de zile sau chiar mai multe. În a doua fotografie se observă că diferența dintre culturile din a doua și a treia schemă (nitrat de amoniu versus KAS-32) a devenit mai vizibilă.

Dacă comparăm schemele nr. 3 și nr. 4 (KAS-32 pur și KAS + S (N29, S10), atunci ar părea că la început diferența a fost mai semnificativă, mai apoi aceasta nu mai era evidentă, însă dacă priviți cu atenție, puteți vedea în a doua fotografie că dezvoltarea sistemului radicular și grosimea tulpinii ne permit să sperăm la o dezvoltare mai bună și că, în viitor, diferența va fi mult mai semnificativă. Motivul dezvoltării diferite a culturilor analizate este acela că KAS cu sulf, datorită proprietăților sale inhibitoare, eliberează azot și mai lent decât KAS -32 pur și, prin urmare, peste ceva timp, diferența poate fi mult mai vizibilă.

*Stropitoarea întreprinderii Civea-Agro SRL în timpul lucrului cu KAS-32

Când lucrați cu KAS-32, este important să țineți cont de câteva reguli de bază:

 • Orice stropitoare este potrivită pentru lucrul cu KAS-32: atât cele autopropulsate cât și cele tractate;
 • KAS este foarte agresiv. Imediat după aplicare, este necesar să spălați stropitoarea și toate elementele unde ar putea pătrunde KAS;
 • Nu lucrați sub lumina directă a soarelui;
 • Nu aplicați produsul imediat după ploaie (este mai bine să așteptați 2-3 zile);
 • Nu aplicați produsul pe rouă;
 • Asigurați-vă că utilizați duze și furtunuri special adaptate pentru administrarea KAS-32. Duzele obișnuite utilizate pentru aplicarea produselor de protecție a plantelor pot avea impact negativ nu mai puțin decât doza incorect aleasă;
 • Respectați recomandările privind presiunea optimă în sistem și viteza de lucru a stropitorii.

Vă recomandăm să folosiți produsele partenerului nostru și liderului mondial în producerea de duze și echipamente de pulverizare Lechler GmbH, Germania (distribuitor în Moldova CropTec Service SRL).

*Duzele și pulverizatoarele pot crește (sau scădea) randamentul cu 10% -20%, astfel alegerea acestora trebuie să fie efectuată cu sprijinul unui specialist.

*КАS 32 administrat la grâu

Dacă aveți întrebări legate de:

 • doze și norme de aplicare;
 • tehnologia de lucru (logistică, transport, depozitare etc.);
 • alegerea sau găsirea duzelor potrivite;
 • soluții de depozitare;
 • servicii de administrare a KAS-32;

… și pentru orice alte întrebări legate de KAS-32, puteți contacta agronomul șef al Agrocenter EuroChem SRL – Lilian Istrati la numărul de telefon 022-909-199 și 0695-41-311.

EuroChem
EuroChemhttp://www.eurochemgroup.com/ru/home-ru/
Adresa: str. Calea Ieșilor 8, of. 8, MD-2069 Chișinău, Republica Moldova // Telefon: +373-22-909-199, 909-100 // Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale