sâmbătă, 18 mai, 2024
14.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSergiu Ciobanu, agronom: Am aplicat Nativo Pro la grâu pe toate 850 de ha....

Sergiu Ciobanu, agronom: Am aplicat Nativo Pro la grâu pe toate 850 de ha. Rezultatele sunt foarte bune

Recomandate

Peste 2700 de hectare în gestiune, un asolament bogat cu peste 10 culturi, tranziția către agricultura conservativă și o tehnologie la nivel am putut aprecia în cadrul CAP Elita-Alexanderfeld.

Sergiu Ciobanu, agronom experimentat al Elita-Alexanderfeld, cu o experiență de decenii, spune că, investiția în tehnologii și produse performante își are tot timpul locul în agricultură. Anume din aceste motive, colaborează de peste 20 de ani cu Bayer.

„În condițiile actuale, diversitatea culturilor și gestionarea eficientă a resurselor prin adoptarea tehnologiilor sunt esențiale. În cadrul întreprinderii, din toată suprafața, 1000 de hectare sunt în sistemul Mini-till, 600 No-till și pe restul e implementat sistemul convențional sau avem culturi multianuale. Suntem orientați spre implementarea tehnologiilor conservative, acesta e viitorul, realizând tranziția pas cu pas.

În plus, mereu am pus accent pe calitatea produselor pe care le utilizăm, astfel că, de peste 20 de ani colaborăm cu Bayer. Încrederea în această companie germană este foarte mare. Respectiv, am testat foarte multe produse în această perioadă”, ne-a relatat Sergiu Ciobanu.

Astfel, la cultura grâului utilizează fungicidele sistemice Nativo Pro și Falcon Pro, la vița-de-vie anterior aplica Nativo, iar din erbicide agronomul menționează că apreciază eficiența Sekator Progress la culturile de cereale, iar la porumb erbicidele Laudis și Maister Power.

„Substanțele active din produsele Bayer sunt foarte eficiente. În cazul Nativo Pro avem două: protioconazol 175 g/l + trifloxistrobin 150 g/l – asigurând un control eficient al bolilor cum ar fi făinarea, septorioza frunzei și ruginile la cultura de grâu”, adaugă Sergiu Ciobanu.

Primul tratament cu Nativo Pro se efectuează, conform recomandărilor Bayer, în intervalul cuprins între sfârşitul înfrăţitului şi sfârşitul înspicatului. 

fungicid grau fainare nativo pro
25.04.2024 – starea culturii de grâu după aplicarea Nativo Pro

„De obicei, aplicăm Nativo Pro până când cultura se află în fenofaza de frunză stindard, însă condițiile din acest an au impus realizarea tratamentului mai devreme, deoarece a fost favorizată dezvoltarea făinării.

Nativo Pro a fost aplicat la grâu pe toată suprafața – 850 de hectare. Avem încredere în acest fungicid, în rezultatele pe care ni le poate oferi.
L-am aplicat la timp, în momentul progresării bolii, acesta a lucrat eficient și a stopat răspândirea acesteia. Totuși, condițiile mai specifice din acest an impun realizarea ulterioară a unui alt tratament pentru controlul făinării. Vom alterna produsele pentru a evita crearea rezistenței”.

Ce ține de prețul produselor Bayer, Sergiu Ciobanu menționează că, analizând eficiența pe care o obțin de fiecare dată, prețul e bun.

„Comparativ cu alte produse, dar și ținând cont de rezultate, produsele Bayer merită banii și nu pot spune că sunt scumpe. Anul acesta nu am cultivat rapiță, astfel, am inclus mai multe culturi în asolament”.

O bună parte din culturile din asolament sunt utilizate la ferma cu 140 de vaci mulgătoare pe care o are întreprinderea.

„În total, inclusiv tineret, avem 480 de capete, iar acestea necesită o alimentație echilibrată. Astfel, pe lângă tradiționalele culturi de grâu, porumb, floarea-soarelui, orz, iar în anii favorabili și rapiță, mai avem 120 de hectare de mazăre, 127 de hectare de lucernă și sparcetă, dar și măzăriche de primăvară, ovăz, și 33 de hectare de coriandru. Fiecare din aceste culturi necesită o protecție adecvată, iar produsele de calitate cum sunt cele de la Bayer ne ajută să o asigurăm”.

Pentru mai multe detalii, ia legătura cu expertul Bayer din zona ta.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale