sâmbătă, 18 mai, 2024
10 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeStrategii eficiente pentru protecția pomilor înfloriți împotriva temperaturilor scăzute

Strategii eficiente pentru protecția pomilor înfloriți împotriva temperaturilor scăzute

Recomandate

Adaptarea la variabilitatea condițiilor climatice este esențială în pomicultură, fiecare sezon aducându-și provocările specifice, inclusiv riscul de înghețuri tardive în primăvară.

Aceste fenomene climatice afectează în mod particular specii precum caisul și piersicul, dar și pomii de măr, care sunt vulnerabili la temperaturi scăzute ce pot cauza paloarea și necroza petalelor, afectând direct fructificația și calitatea viitoarelor fructe.

Sensibilitatea la îngheț variază considerabil între specii, de exemplu, mărul și părul pot continua să formeze fructe chiar și după afectarea semințelor.

Cu toate acestea, daunele sunt considerabil amplificate când fructele sunt deja formate și temperaturile scăzute persistă pentru mai multe zile consecutive, ceea ce poate reduce drastic randamentul producției.

În contextul provocărilor reprezentate de temperaturile scăzute, care adesea afectează procesele fiziologice ale plantelor și ca urmare pot compromite grav dezvoltarea și productivitatea culturilor agricole, este esențial să adoptăm strategii de ameliorare și adaptare.

În acest sens, specialiștii Bioprotect recomandă utilizarea fertilizanților foliari, care sunt cele mai eficiente tratamente în creșterea rezistenței plantelor la stresul termic și alte forme de stres abiotic.

NATURAMIN WSP: Un biostimulator  foliar care contribuie la îmbunătățirea rezistenței plantelor la stres și la îngheț, recomandat a fi aplicat la doza de 0,5 – 1,0 kg/ha, cu repetare la interval de 7 -14 zile în amestec cu produsul  PLONVIT OPTY(20/20/20+micro) cu norma de 2,0 kg/ha (îngrășământ pe bază de NPK cristalin, solubil în apă, cu o concentrație mare de nutrienți în proporții echilibrate.

Recomandat în special în situațiile în care starea plantelor este slăbită de decalaje de temperaturi.

Combinația perfectă dintre NATURAMIN WSP și PLONVIT OPTY(20/20/20+micro) care este îmbogățit cu formula CHAAT, crește absorbția nutrienților și are un efect biostimulant.

Se recomandă 2-5 pulverizări la fiecare 7-14 zile.(Notă: Este interzis aplicarea produsului NATURAMIN WSP la cultura de prun).

În perioada de creștere intensivă precum și în fazele decisive ale dezvoltării plantelor în doză de 2,0 kg/ha PLONVIT OPTY(20/20/20+micro) este recomandat de aplicat în combinație cu TYTANIT în doza de 0,3 L.

TYTANIT atenuează efectul factorilor de stres asupra culturii, crește vitalitatea și starea generală a culturii și contribuie decisiv la creșterea producției și calității acesteia.

Are o bună miscibilitate cu majoritatea produselor agrochimice. Se recomandă evitarea stropirii pe timp de arșiță, temperaturi ridicate și vânt puternic).

Prin implementarea acestor tratamente foliare, fermierii pot minimiza impactul negativ al înghețului și pot menține o producție horticolă viabilă și de succes în fața schimbărilor climatice.

Pomicultura modernă necesită adaptabilitate și o înțelegere aprofundată a dinamicii dintre condițiile climatice și răspunsurile biologice ale plantelor.

Utilizarea corectă a îngrășămintelor și tratamentelor specificate poate face diferența între o recoltă compromisă și una prosperă.

Reamintim că Bioprotect este distribuitorul oficial al produselor Daymsa și Intermag în Republica Moldova.

Bioprotect
Bioprotecthttps://bioprotect.md
Înființată în anul 2003, compania Bioprotect a devenit un distribuitor important pe piața de inputuri agricole şi servicii necesare practicării agriculturii moderne și eficiente.

Citește și ›

Advertoriale