miercuri, 1 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSyngenta prezintă produsele ce completează portofoliul companiei pentru anul 2023

Syngenta prezintă produsele ce completează portofoliul companiei pentru anul 2023

Recomandate

Prezentarea noutăților din portofoliul hibrizilor de porumb și de floarea-soarelui, dar și lansarea erbicidului Axial® One pentru culturile cerealiere au fost principalele subiecte ale Simpozionului organizat de Syngenta Moldova.

Peste 170 de fermieri din diferite zone ale țării au venit la Chișinău pe 6 decembrie pentru a fi alături de reprezentanții companiei din Moldova și România și pentru a afla ultimele noutăți și a-și împărtăși experiența.

„Ne-am bucurat de o prezență foarte mare din partea fermierilor și ne onorează acest lucru. Ne dorim să fim alături de fermieri prin campaniile pe care le derulăm și produsele pe care le lansăm în piață. Sperăm la un an mai bun, cu mai puține provocări. Venim cu produse noi, adaptate nevoilor din fermă și adresate agriculturii de mâine.”, a menționat Oleg Cojocaru, Director Vânzări Syngenta Moldova.

Erbicidul Axial® One – combate eficient buruienile din cerealele păioase la o singură trecere

Axial® One este soluţia pentru controlul principalelor buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale din culturile de cereale păioase.

„Apreciem foarte mult efortul pe care îl fac fermierii din Moldova pentru a avea culturi sănătoase: investesc pasiune, timp, dedicare și bani pentru a aduce rezultatele la nivelul așteptărilor. În cultura de cereale, noul erbicid Axial® One destinat culturilor de cereale, cu aplicare în postemergență asigură controlul unui spectru foarte larg de buruieni, atât pe partea de graminee, cât și dicotiledonate. Controlul buruienilor graminee capătă o importanță tot mai mare, un control ineficient lasă amprentă asupra producției, iar o contaminare a semințelor poate să genereze probleme până la respingerea mărfii”, a specificat în cadrul evenimentului Gabriela Dragoș, Marketing Manager Produse Cerealiere Syngenta România.

SY Michigan CLP – noul hibrid de floarea-soarelui cu potențial foarte ridicat de producție

Portofoliul companiei Syngenta a fost completat și cu un hibrid nou de floarea-soarelui. Varianta îmbunătățită vine să asigure și mai multă productivitate în condiții tot mai dificile de producere, evident, păstrând și celelalte caracteristici bune ale hibrizilor Syngenta.

„Meseria noastră este să anticipăm ce se va întâmpla în cultură peste 4-5 ani și să dezvoltăm acum produse ce vor face față acestor provocări. Rezultatul portofoliului de astăzi este rezultatul muncii inițiate acum 7-9 ani. Am anticipat faptul că mana florii-soarelui va fi o problemă, iar acum avem hibrizi ce fac față acesteia. La moment, principala provocare ține de productivitate, iar aici venim cu cel puțin două produse noi ce, pe lângă caracteristicile tradiționale, vin cu un plus de productivitate”, a specificat Valentin Păun, Manager Dezvoltare Produse floarea-soarelui Syngenta.

Hibridul SY Michigan CLP a demonstrat chiar și în condițiile dificile ale anului 2022 că poate oferi o producție foarte bună.

Este un hibrid foarte productiv ce valorifică condițiile intensive de cultură, având și toleranță genetică la toate rasele de mană cunoscute în Moldova și la lupoaie până la rasa F.

Un alt hibrid menționat de Valentin Păun este Sureli HTS.

Sureli HTS vine să asigure un nou nivel de producții în segmentul Express. La fel ca și SY Michigan CLP are toleranță genetică la toate rasele de mană cunoscute în Moldova și la lupoaie până la rasa F.

Doi hibrizi noi de porumb completează portofoliul companiei

„La cultura porumbului, ne axăm pe anumite direcții de cercetare, dintre care cea mai importantă o reprezintă crearea și selectarea hibrizilor cu toleranță la secetă și arșiță, aceasta fiind provocarea majoră în regiunea noastră. Concomitent, urmărim îmbunătățirea calității fitosanitare a boabelor, a pachetului agronomic și a vitezei de pierdere a apei din boabe pentru a reduce la minim riscurile pentru cultivatorii de porumb.

Totodată, suntem preocupați de selectarea hibrizilor care prezintă o bună vigoare la răsărire și o bună toleranță la frig, pentru a facilita semănatul timpuriu și astfel să contribuim la reducerea impactului negativ al arșiței și secetei din preajma înfloritului”, menționează Ionuț Drobota, Inginer Departamentul Cercetare & Dezvoltare Porumb Syngenta.

Doi hibrizi noi din grupe diferite de maturitate completează portofoliul companiei Syngenta pentru Republica Moldova:

SY Pamplona, FAO 290 – hibrid simplu dentat, cu vigoare timpurie bună, talie medie și inserție joasă a știuletelui. Știuletele este fix, cel mai frecvent cu 16 rânduri de boabe, având polenizarea foarte bună, iar pierderea apei din boabe este excelentă. Hibridul este adaptat pentru toate mediile de cultivare din Moldova, fie vorbim de medii scăzute, mijlocii sau ridicate.

Spectral, FAO 310 – hibrid triliniar dentat, cu vigoare medie, talie medie-înaltă și inserție medie a știuletelui. Știuletele este flexibil, în funcție de condițiile de cultivare și desimile practicate, iar viteza de pierdere a apei din boabe este foarte bună.

Hibridul este caracterizat printr-o stabilitate superioară în medii de producție variate, având cel mai bun răspuns în mediile mijlocii și ridicate de producție.

GȚ Negură Oleg Ștefan: Erbicidul Elumis® – cel mai bun în cultura porumbului

„Colaborăm cu Syngenta de peste zece ani, utilizând atât erbicide, fungicide, cât și semințe marca Syngenta. Din erbicide, cel mai mult, apreciez erbicidul Elumis® la cultura de porumb, datorită faptului că după aplicare, planta nu prezintă simptome de fitotoxicitate, nu stagnează în creștere. Anul acesta am testat pentru prima dată fungucidul Amistar® Prime Pack, este foarte bun, chiar și în condiții de secetă. La capitolul hibrizi, cred că hibridul de floarea-soarelui Sumiko HTS trebuie să-l aibă pe câmpuri fiecare fermier”, a menționat fermierul Oleg Negură, GȚ Negură Oleg Ștefan.

Sureli HTS – Primul în Topul companiei SRL Peracos-Prim

„Am utilizat fungicidul Elatus™ Era la cultura de grâu, produsul a asigurat protecția spicului și frunzei stindard până aproape de recoltare. Axial® One, cu două substanțe active, ne permite cu un singur tratament să evităm mai multe probleme generate de îmburuienarea culturii de grâu. În cadrul întreprinderii, în 2022 primul în topul celor mai buni hibrizi de floarea soarelui a fost Sureli HTS, am recoltat în condițiile anului secetos până la 2,4 tone/ha.

În plus, Suomi HTS, s-a clasat pe locul doi, însă, fiind un hibrid mai timpuriu, a fost afectat puțin mai mult de secetă. Aș recomanda fermierilor să cultive hibrizi cu diferite grupe de maturitate pentru a evita acest risc. Anul acesta, vom cultiva 80 la sută din suprafețe cu hibrizi higholeici – SY Experto, Talento, iar restul vor fi cultivate cu SY Onestar CLP. La porumb, vom opta pentru grupele de maturitate semi-timpurie și mijlocie, FAO 320-360: SY Torino, SY Ignis, SY Orpheus, ”, explică Ștefan Țurcanu, SRL Peracos-Prim.

SRL Radoianul-Prim: În 2022 am ajuns să cultiv 100% hibrizi de floarea-soarelui Syngenta

„Din cele 1600 de hectare pe care le avem în gestiune, în acest sezon am dedicat 600 de hectare culturii de grâu, 600 de hectare culturii de floarea-soarelui și 400 culturii de porumb. Syngenta este compania cu care colaborăm încă de la înființarea întreprinderii. De la suprafețe în proporție de 60-70% cultivate cu hibrizi de floarea-soarelui Syngenta, în 2022 am ajuns la 100%. Sunt hibrizi cu toleranță bună la secetă, boli, dar și o productivitate înaltă. Anul acesta am recoltat, în condiții de secetă, circa 3 tone/ha de floarea-soarelui, iar la porumb 6-7 tone/ha, suntem foarte mulțumiți”, a spus Igor Pînzaru, inginer-agronom SRL Radoianul-Prim.

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale