sâmbătă, 25 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Proiectarea sistemelor automatizate de irigații pentru eficiență maximă

VIDEO. Proiectarea sistemelor automatizate de irigații pentru eficiență maximă

Recomandate

Alegerea unui sistem de irigare este o decizie crucială pentru orice fermier, implicând mult mai mult decât investiția inițială.

Eficiența în irigare depinde de o proiectare inteligentă și o integrare atentă în operațiunile agricole, o lecție esențială subliniată de Aleksey Ageyev, Agroprofi în cadrul Conferinței AgTech.

„Compania Agroprofi este dealerul oficial al celor mai de top companii producătoare de tehnică agricolă pe piața din Republica Moldova. În cadrul companiei, activează o secție specializată în dezvoltarea sistemelor automatizate de irigare. Totodată, punem la dispoziția agricultorilor utilaje pentru sistemele de irigare, producător Arabia Saudită, care se află în top cinci producători mondiali de utilaje pentru irigare.

Dispunem de diferite sisteme de irigare cum ar fi cele frontale, care se deplasează doar înainte, avem și sisteme circulare, care se rotesc, sisteme care se alimentează din canale, sau prin furtuni.

Însă, cel mai important element este organizarea irigării, adică calcularea corectă a numărului de udări, utilizarea rațională a resurselor de apă, cantitatea de apă, parametrii de lucru a utilajului, toate acestea oferă rezultatele așteptate”. 

În acest sens, în cadrul companiei Agroprofi activează un departament de specialiști, care se ocupă de efectuarea calculelor tuturor parametrilor necesari pentru a obține un rezultat cât mai bun. 

„Specialiștii din cadrul companiei studiază fiecare proiect în parte și oferă soluții inclusiv pentru micșorarea consumului de apă, realizarea unui proiect economic profitabil, dar și calcularea normelor corecte de irigare, ce permit obținerea unor recolte înalte”. 

Aleksey Ageyev a mai comunicat că, sistemele de irigare pe care le pun la dispoziția fermierilor pot combina concomitent și administrarea îngrășămintelor prin injectare, ceea ce oferă o recoltă cu 10% mai mare. 

„Există diferite regimuri de irigare ce pot fi aplicate în perioadele nocturne. Pornind de la faptul că, în Republica Moldova resursele de apă sunt limitate, trebuie de analizat inclusiv aceste posibilități pentru a economisi apa. Având în apropiere o resursă de apă care este folosită rațional, puteți iriga o suprafață mai mare decât s-ar părea la prima vedere”. 

Specialistul susține că automatizarea anumitor procese este valabilă și în cazul irigării. 

„Astfel că, stațiile de pompare pot funcționa autonom, la fel și utilajele de irigare. Controlul de la distanță permite minimizarea factorului uman, care influențează asupra funcționării întregului sistem, inclusiv organizarea corectă a irigării și analiza irigării care a fost efectuată sau care se planifică.

Utilizând senzorii de temperatură și umiditate, puteți prognoza când veți realiza următoarea irigare. Indiferent de condițiile meteo, de factorul uman, se acumulează datele de la stația de pompare separat și de la utilajele de irigare separat, ceea ce duce la economia de bani, timp, resurse energetice, cantitatea de apă”. 

Un alt avantaj important este și realizarea unei analize lunare despre realizarea irigării, evidențierea anumitor deficiențe, ce pot fi eliminate astfel ca, pe viitor să nu se mai repete aceste greșeli.

„Compania Agroprofi realizează lucrări inclusiv de proiectare, conectarea la comunicații, utilaje pentru irigare, dispune de un depozit cu piese de schimb și servicii de mentenanță”.

Totodată, Agroprofi pune la dispoziția clienților săi drone cu care se pot realiza lucrări de erbicidare și administrare a îngrășămintelor inclusiv, pe terenuri greu accesibile. 

Pentru mai multe detalii, apelați +373 (79) 385535.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale