‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri20 de hectare de teren pentru cel mai mare parc de panouri solare din...

20 de hectare de teren pentru cel mai mare parc de panouri solare din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În Parcul Industrial din Comrat va fi construit cel mai mare parc de panouri fotovoltaice (circa 30.000 de unităţi) din Republica Moldova, anunţă administraţia locală, informează Mold-street.

Proiectul aparţine Fly Ren Energy Company SRL, deținută de antreprenorul italian Carlo Arturo Garuzzo, care promite investiţii de aproximativ cinci milioane de euro. Terenul de 20 hectare a fost oferit de Primăria municipiului Comrat, care a semnat deja contractul cu investitorul, iar lucrările vor începe la sfârşitul lunii august şi vor dura un an.

Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat susţine că, în urma acestui proiect bugetul local va încasa doar din plata pentru arenda terenului circa un milion de lei pe an.

„Astfel de proiecte demult trebuiau să fie aplicate şi la noi”, a declarat edilul.

Totodată, el a spus că investitorul examinează posibilitatea de a instala panouri solare şi în cartierele locative ale Comratului.

„Din punct de vedere practic, oamenii vor resimţi efectele acestei investiţii prin reducerea preţului la energie, adică reducerea poluării nu este singurul beneficiu”, a afirmat investitorul italian, Carlo Arturo Garuzzo.

De menționat că, acelaşi antreprenor italian a investit în 2018 într-un parc fotovoltaic instalat pe un teren de 2,5 hectare al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei. Omul de afaceri a evitat să spună care va fi costul unui kWh produs de instalații și care ar fi tariful, ce poate asigura recuperarea în decurs de 5-7 ani a investiției. În prezent, tarifele la energia electrică produsă de instalații fotovoltaice stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru unii agenți economici sunt de 1,75-1,90 lei pentru un kWh.

Investitorul italian este consiliat de fostul premier Chiril Gaburici, care anterior a făcut parte din echipa Fly Ren Energy Company și a contribuit la atragerea acestei investiții.

‹ adv ›

În prezent, în Republica Moldova funcționează peste 50 de parcuri cu instalații fotovoltaice, ce au o putere instalată de 3 MW. Acestea însă generează doar 2-3 milioane de kWh de energie, adică mai puţin de 0,1% din consumul ţării.

Amintim că, cel mai mare parc solar din lume – Longyangxia Dam Solar Park se află în China, se întinde pe o suprafață totală de peste 27 de kilometri pătrați și este format din 4 milioane de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de circa 900 MW.

‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Către redacția ”Agrobiznes”

    Reprezint un grup de investiție și suport de consultanță și asistență tehnică din Germania. Mă mai interesează denumirea tuturor companiilor ce au investit deja în Rep. Moldova în același domeniu – energie electrică generată de panourile fotovoltaice. Dacă nu dețineți această informație, Vă rog să-mi comunicați: fie un număr de telefon la care aș putea să sun ca să-mi furnizeze informația dorită, fie,direct, printr-un mesaj la Email-ul meu indicat mai jos

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›