‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole4 milioane fire de material săditor autohton de căpșun, categoria biologică „Certificat”, disponibile la...

4 milioane fire de material săditor autohton de căpșun, categoria biologică „Certificat”, disponibile la toamnă pentru vânzare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sera computerizată din Blindești, Ungheni, specializată în producerea materialului săditor de căpșun, va produce în toamna acestui an circa 4 milioane de fire de căpșun. Proiectul a fost lansat cu suportul USAID Agricultura Performată în Moldova (USAID/ APM), în cadru cooperativei Berries Group.

Sera din Blindești, Ungheni

Reprezentantul cooperativei, Ion Gaber, susține că, până la crearea serei respective în țară nu se producea material săditor de categorie biologică „Certificat”, iar acest fapt va reprezenta un imbold de a achiziționa produs de calitate pentru toți agricultorii interesați de creșterea culturii de căpșun.

Sperăm să convingem lumea că materialul nostru săditor este cel mai de calitate. Deținem prima seră computerizată din Moldova pentru producerea materialului săditor de căpșuni. Așteptăm lumea să vină, să se intereseze de producția noastră, noi la rându-i informăm, îi vom ajuta la plantare și cu tehnologia pe care o aplicăm inclusiv și noi. Adică avem și utilaje și plantator pentru toate lucrările”.

Membrii cooperativei Berries Group, de la stânga la dreapta: Gheorghe Rusu, Zinaida Plămădeală și Ion Gaber

Potrivit lui Gaber, prețul materialului săditor încă nu este stabilit, însă este cert un indicator de la care acesta ar putea varia, precum și de când se va putea lansa procesul de vânzare-cumpărare.

Trebuie să facem un sine cost. Credem că un fir în casetă, cu torf, gata de plantare nu ar trebui să coste mai puțin de 3,50 lei. Dacă reușim, vom începe vânzările chiar din toamna aceasta”.

Sera are o capacitate de circa 4 mii m2, este dotată cu sistem de susținere și substrat de cocos pentru plantația mamă, centru de control computerizat, care monitorizeză și dirijează temperatura și umiditatea din interior. La prima etapă, noua construcție are capacitatea de a asigura cu material săditor circa 20 de hectare în fiecare an, iar capacitatea de producție estimată pentru toamnă este de 4 milioane, rezervată în două cicluri de creștere.

Muncitori în seră

Cred că în acest an o să avem producerea de fire în două etape. O încheiem pe aceasta și începem cu încă una, iar pentru fiecare etapă numărul aproximativ de fire s-ar situa cam între 2 milioane. Pentru lansarea celei de-a treia etape nu ne va ajunge timp, căci odată cu răcirea vremii plantarea nu este admisibilă”.

Unul dintre soiuri multiplicate în sera de la Blindești este Marmolada (Onebor), care are drept perioadă de plantarea lunile de toamnă, iar recoltarea acestuia se face în mai-iunie.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›