‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri430 de milioane de euro din fondurile UE pentru agricultură. Cum au fost distribuite...

430 de milioane de euro din fondurile UE pentru agricultură. Cum au fost distribuite resursele între țări

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Comisia propune mobilizarea de fonduri suplimentare ale UE pentru fermierii europeni afectați de evenimente climatice nefavorabile, costuri ridicate de inputuri și diverse probleme legate de piață și comerț. Noul pachet de sprijin va consta în 330 de milioane de euro pentru 22 de state membre, scrie agrobiznes.ro.

În plus, statele membre au aprobat astăzi pachetul de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia prezentat pe 3 mai. 

Mai multe alte măsuri, inclusiv posibilitatea unor plăți în avans mai mari, ar trebui să sprijine fermierii afectați de evenimente climatice nefavorabile.

Fermierii europeni din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda și Suedia vor beneficia de acest sprijin excepțional de 330 de milioane de euro din bugetul PAC.

Țările pot completa acest sprijin al UE cu până la 200% cu fonduri naționale. Statele membre au împărtășit cu Comisia evaluări ale dificultăților cu care se confruntă sectoarele lor agricole respective. Măsura va fi votată de statele membre la o următoare reuniune a comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole.

Autoritățile naționale vor distribui ajutorul direct fermierilor pentru a-i compensa pentru pierderile economice datorate perturbărilor de pe piață, consecințelor prețurilor ridicate de intrare și prețurilor agricole în scădere rapidă și, acolo unde este relevant, pentru daunele cauzate de evenimentele climatice recente, în special acute în Peninsula Iberică și Italia.

‹ adv ›

Ajutorul poate finanța, de asemenea, distilarea vinului pentru a evita o deteriorare ulterioară a pieței în sector. Detalii despre Comisia Europeană adoptă măsuri pentru a susține producătorii de vin din UE.

Pachetul de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia aprobat astăzi de statele membre va aloca 9,77 milioane de euro Bulgariei, 15,93 milioane de euro Ungariei, 39,33 milioane de euro Poloniei, 29,73 milioane de euro României și 5,24 milioane de euro Slovaciei.

Fermierii din aceste cinci state membre se confruntă cu probleme legate de blocajele logistice urmare a importurilor mari de anumite produse agroalimentare din Ucraina. Măsurile excepționale și temporare preventive privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare pe 2 mai și vor fi eliminate treptat până pe 15 septembrie 2023.

‹ adv ›

O Platformă de Coordonare Comună lucrează, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului de comerț între Uniunea Europeană și Ucraina prin intermediul Căilor de Solidaritate.

Plățile pentru ambele pachete de sprijin ar trebui efectuate până la 31 decembrie 2023. Statele membre vizate vor trebui să informeze Comisia despre detaliile implementării măsurilor, în special criteriile utilizate pentru a calcula ajutorul, impactul preconizat al măsurii, evaluarea acestuia și acțiunile întreprinse pentru a evita distorsiunea concurenței și supracompensarea.

În plus față de acest sprijin financiar direct, Comisia propune să permită plăți în avans mai mari din fondurile PAC. Până la 70% din plățile directe și 85% din plățile pentru dezvoltarea rurală legate de suprafață și animale ar putea fi disponibile pentru fermieri începând cu mijlocul lunii octombrie pentru a îmbunătăți situația lor de cash-flow.

Statele membre vor avea, de asemenea, posibilitatea de a modifica Planurile lor Strategice PAC pentru a redirecționa fondurile PAC către investiții care restabilesc potențialul de producție urmare a distrugerii culturilor, pierderii de animale de fermă și deteriorării clădirilor, mașinilor și infrastructurii din cauza evenimentelor climatice nefavorabile.

Amendamentele introduse de guvernele naționale în acest cadru nu vor fi incluse în numărul maxim de amendamente permise. În mod similar, se acordă și flexibilitate în implementarea programelor sectoriale pentru vin și fructe și legume. Acest lucru permite beneficiarilor să își ajusteze mai bine măsurile la situația de piață actuală.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›