‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri78 de producătoare agricole își sporesc eficiența energetică a afacerilor cu sprijinul Elveției, Japoniei...

78 de producătoare agricole își sporesc eficiența energetică a afacerilor cu sprijinul Elveției, Japoniei și al PNUD

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

78 de femei care practică activități economice agricole din 16 raioane sunt ajutate de PNUD să adopte soluții de eficiență energetică și energie regenerabilă în afacerile și gospodăriile lor, cu sprijinul financiar al Elveției și al Japoniei.

Suportul, în valoare totală de aproximativ 650.000 de dolari, oferit în formă de echipamente și servicii, vine să completeze efortul de consolidare a capacităților femeilor în domeniul practicilor agricole sustenabile și al eficienței energetice integrate. 

„În Moldova, femeile sunt coloana vertebrală a economiilor rurale – ele joacă un rol cheie în susținerea productivității agricole, a stabilității economice și a coeziunii comunitare.

Interesul lor de a adopta tehnologii care produc energie curată aduce beneficii gospodăriilor lor, dar și inspiră și o comunitate mai largă spre consolidarea rezilienței.

Prin această inițiativă, în parteneriat cu Elveția și Japonia, onorăm aceste femei ca lidere care au depășit numeroase obstacole pentru a-și menține și dezvolta afacerile și pentru a se angaja în activități economice generatoare de venituri, în pofida provocărilor multiple cu care se confruntă în ultimii ani”, menționează Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Suportul oferit constă în instalarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură, a cazanelor pe biomasă, a colectoarelor solare, adoptarea diverselor măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere, procurarea echipamentelor eficiente energetic, dar și în derularea altor acțiuni care contribuie la creșterea autonomiei energetice a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii conduse de femei. 

„Deși femeile au fost implicate dintotdeauna în activități agricole, nu întotdeauna li s-au oferit sprijinul și autonomia pentru a le transforma în afaceri.

Vremurile s-au schimbat și acum, mai mult ca niciodată, trebuie să sprijinim producătoarele agricole și să ne asigurăm că au un rol esențial în agricultură și la securitatea alimentară globală. Guvernul japonez este mândru să sprijine și să încurajeze femeile antreprenoare din Japonia și din întreaga lume.

Doresc să-mi exprim respectul meu deosebit pentru fermierii din Moldova – pentru reziliența și calitatea produselor dumneavoastră, dar și pentru realizările în adoptarea soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică”, declară Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

‹ adv ›

Din resursele oferite de Guvernul Japoniei, 32 de femei sunt ajutate să-și sporească reziliența energetică a afacerilor: 22 de producătoare agricole casnice vor primi tehnologii și echipamente eficiente energetic în valoare de până la 5.000 de dolari americani, iar 10 producătoare agricole mici și mijlocii – în valoare de 10.000 de dolari fiecare.

Aurelia Balan din satul Cojușna, raionul Strășeni deține, împreună cu soțul, patru sere în care cresc răsaduri, legume, verdețuri și flori.

Serile funcționează practic în permanent și necesită aproximativ 25 de tone de cărbuni pe an pentru menținerea temperaturii constante în ele, care costă în jur de 14.000 de dolari, sumă aproximativ egală cu cea achitată anual pentru energia electrică necesară.

‹ adv ›

Cu cei 5.000 de dolari din partea Guvernului Japoniei, Aurelia va instala un sistem fotovoltaic și pompe de aer pentru încălzirea serelor, astfel înlocuind sistemul de încălzire pe bază de cărbune, care este nu doar costisitor, dar și poluant.

„Lucrul cu serele e un zbucium permanent. Nevoia ne-a împins să ne apucăm de această activitate, dar e foarte anevoios, necesită investiții foarte mari și cu greu încercăm să ieșim la mal.

Tot ce am obținut în viață a fost din munca noastră, făcută cinstit, și nu credeam că cineva poate să ne ajute fără niciun interes. Când am aflat despre această oportunitate, am decis să încercăm și am spus și altor femei despre concurs. Ne bucurăm mult că am fost selectați”, spune Aurelia. 

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare finanțează 46 din totalul de 78 de propuneri de proiecte.

30 dintre acestea, cu valoare de până la 6.000 de dolari americani, au fost depuse de femeile care practică activitatea agricolă la nivel de gospodărie casnică, iar 16 propuneri, în sumă de până la 18.000 de dolari fiecare, de către proprietarele de întreprinderi agricole mici și mijlocii.

„Sunt încântat că evenimentul de astăzi are în centrul atenției femeile, cu un potențial vital adesea neglijat în condițiile în care peste 50% din populație este reprezentată de femei.

Această inițiativă comună a Biroului de Cooperare Elvețiană și PNUD integrează soluții în diverse activități agricole, cum ar fi cultivarea legumelor și a fructelor, creșterea animalelor, livezilor și multe altele.

Acest sprijin vizează redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică pentru întreprinderile conduse de femei din zonele rurale.

Astăzi, felicităm 46 de femei curajoase, muncitoare, dedicate și creative care fac progrese în acest domeniu”, subliniază Olivier Bürki, director adjunct al Biroului de Cooperare Elvețiană în Republica Moldova.

‹ adv ›

Nadejda Sonic și soțul ei sunt de curând parteneri de viață și de afacere. Fostă farmacistă, Nadejda se ambiționează să construiască o fermă modernă în satul ei de baștină, Cioara din raionul Hîncești.

Deocamdată au 300 de oi de rasă, au experiența necesară și dorință. Suportul de 18.000 de dolari din partea Elveției le va permite procurarea și instalarea panourilor fotovoltaice la noua fermă, care să le asigure energia necesară pentru linia de procesare și producere a cașcavalurilor și pentru mașinile care fac furajele pentru animale.

Au planuri multe, mari și sunt recunoscători că pot beneficia de suport pentru a le realiza. 

„Fără astfel de ajutor este tare complicat, mai ales la început de cale. Noi nu ne temem de lucru, ambii am crescut știind ce înseamnă munca fizică, iar o astfel de afacere implică foarte mult lucru, inclusiv fizic, practic dormim câte patru ore pe noapte.

Dar știm ce dorim să obținem – să ne dezvoltăm, să creștem, să avem ceva al nostru și suntem foarte mulțumiți că putem fi ajutați”, spune Nadejda. 

Beneficiarele au fost selectate de PNUD prin competiție deschisă.

Ele practică activități economice agricole la nivel de gospodărie casnică, gestionează gospodării țărănești, întreprinderi individuale, SRL-uri și asociații de întreprinzători din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul, Taraclia.

Contribuția proprie obligatorie reprezintă minim 20 la sută din suma solicitată în propunerea de proiect.

În perioada martie – aprilie 2024 au fost organizate 10 sesiuni de informare despre măsurile de eficiență energetică, activitățile prietenoase mediului și aplicarea acestora în agricultură pentru aproximativ 350 de persoane din cele 16 raioane-țintă, la care au participat inclusiv actualele beneficiare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›