‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața mondială agricolă. Cum s-au modificat prețurile pentru grâu și porumb

Piața mondială agricolă. Cum s-au modificat prețurile pentru grâu și porumb

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit Agritel, pe 6 mai prețurile contractelor pentru grâu pentru luna mai pe Euronext, au depășit 200 de euro/t, finalizând sesiunea cu 203,50 euro/t, revenind la cel mai înalt nivel al anului. Astfel, contractele pentru luna mai cu 3 zile înainte de expirare a înregistrat din nou o creștere puternică. Contractele pentru recolta din 2020, practic, nu s-au modificat în preț, crescând cu +0,50 euro/t.

Ploile înregistrate în Ucraina și sudul Rusiei, chiar dacă asigură necesarul de umiditate, provoacă și pagube în zonele în care sunt prea puternice. Operatorii se tem de valul de vreme rece prognozat pentru săptămâna viitoare, în primul rând în Franța, în timp ce culturile sunt destul de sensibile în acest stadiu de dezvoltare.

Argentina se confruntă cu mari dificultăți la export, inclusiv din cauza problemelor logistice interne legate de nivelurile de apă ale râurilor, care sunt prea mici pentru a permite navigarea normală.

‹ adv ›

Pe scena internațională, Coreea de Sud a achiziționat 138 de mii de tone de porumb din America de Sud, iar Iordania 120 de mii de tone de grâu.

În Maroc, care a fost afectat de secetă în ultimele luni, recoltele din 2020 vor scădea brusc, comparativ cu anul trecut. Aceasta duce ca țara să revină la decizia de anulare a taxelor la importul de cereale, în timp ce în anii precedenți, la începutul campaniei, a fost aplicată o taxă de 35%, astfel încât producătorii locali să își poată vinde produsele la prețuri accesibile.

Europa a majorat taxele la importurile de porumb, având în vedere prețurile SUA, care sunt cele mai mici din ultimii 10 ani. Acum, taxele de import se ridică la 10,40 euro/t față de 5,27 euro/t stabilite mai devreme.

‹ adv ›

Prețurile pentru rapiță au înregistrat o ușoară creștere.

Piața SUA

Pe 6 mai, la Chicago, prețurile pentru toate mărfurile agricole au scăzut în contextul unei posibile noi exacerbări a relațiilor dintre China și Statele Unite. Tensiunile comerciale dintre cele două țări sunt cuplate cu cea mai mică cerere din lume, din cauza pandemiei.

‹ adv ›

Cu toate acestea, presiunea vânzărilor a fost parțial redusă din cauza înghețurilor din SUA așteptate în acest weekend, care ar putea afecta grâul, precum și porumbul semănat recent.

Ieri, fondurile au fost neto-vânzători a 9.500 loturi de porumb, 4.500 loturi de soia și 2.500 loturi de grâu.

Piața regiunii Mării Negre

Prețurile pentru recolta de grâu din 2020 în Ucraina arată o oarecare stabilitate în ultimele săptămâni. Grâul de 11,5% cu livrare în timpul campaniei de recoltare este estimat la 177 dolari/t CPT-Odessa. Reducerea prețului pentru grâul furajer continuă să crească, ajungând la -10 dolari/t.

Într-adevăr, comercianții se așteaptă la o pondere mai mare a grâului pentru furaj în acest an în Ucraina, din cauza îngrijorărilor legate de seceta continuă din regiunile sudice. Pe de altă parte, adaosul pentru proteină ​​este foarte scăzut: pentru grâul de 12,5% se situează la nivelul de +1 dolar comparativ cu grâul 11,5% pentru contractele futures.

Prețurile pentru orz rămân stabile – 161 dolari/t, în timp ce prețurile pentru porumb recolta 2020 arată o ușoară scădere în fiecare săptămână, iar în prezent constituie 144 dolari/t pentru livrările din octombrie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›