‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriChicu în vizită la ICCC „Selecția”: Aici avem un patrimoniu pe care dacă îl...

Chicu în vizită la ICCC „Selecția”: Aici avem un patrimoniu pe care dacă îl pierdem nu o să ne ierte nici a 9-a generație de moldoveni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Guvernul își propune să restabilească ramura de producere a semințelor în țara noastră, întrucât aceasta are un potențial economic mare. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în vizită la Institutul de Cercetări a Culturilor de Câmp „Selecția” din Bălți. Instituția este specializată în producerea și elaborarea tehnologiilor de cultivare a culturilor de câmp.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, Ion Chicu a vizitat terenurile experimentale unde cresc diferite soiuri de culturi autohtone și europene. Prim-ministrul a rămas impresionat de randamentul eficient al soiurilor de semințe de grâu moldovenesc cu o roadă de 11 tone la hectar, semințele de soia – 4 tone/ha, cu un conținut sporit de proteine, etc.

„Aici avem un patrimoniu pe care dacă îl pierdem nu o să ne ierte nici a 9-a generație de moldoveni pentru că pe urmă nu-l mai poți restabili. Aici am văzut potențialul țării de a restabili producerea de semințe de mai multe culturi de grâu, porumb, floarea-soarelui și soia. Sunt soiuri unice care sunt foarte adaptate la condițiile climaterice pe care le avem. Deci, Moldova are potențial de producere a semințelor”, a spus premierul.

FOTO: gov.md

Guvernul planifică implementarea unui program de restabilire a sistemului de producere semincer. Statul va subvenționa producătorii autohtoni de semințe, agricultorii care vor folosi acest material săditor, fermierii care vor respecta asolamentul și cei care vor utiliza îngrășămintele organice. 

‹ adv ›

Ion Chicu a discutat cu directorul și angajații Institutului, care au informat premierul despre problemele cu care se confruntă: reîntoarcerea în proprietate a terenurilor pe o suprafață de cca 1200 ha, lipsa tinerilor specialiști în domeniul cercetării și reprofilarea clădirii unei grădinițe vechi, în calitate de spațiu locativ pentru angajați.

Prim-ministrul a asigurat că Guvernul va oferi sprijinul necesar pentru soluționarea problemelor confruntate: „Subiectul producerii de semințe va fi abordat prioritar de Guvern. Suntem interesați în dezvoltarea acestei ramuri. Va fi o altă atitudine”, a promis Chicu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›