‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 30 aprilie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRezultatul protestelor: Ce li s-a promis agricultorilor

Rezultatul protestelor: Ce li s-a promis agricultorilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Protestul care a avut loc astăzi, 27 iulie, a reunit circa 200 de agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă. În a doua jumătate a zilei, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a venit pentru a discuta cu fermierii despre problemele acestora.

Despre revendicările solicitate de fermieri puteți citi aici.

Potrivit agricultorilor, ministrul Ion Perju le-a promis că în circa o săptămână autoritățile vor prezenta soluțiile.

„Situația este extrem de problematică: avem datorii la stat, impozite de achitat și alte probleme cărora nu le putem face față. Ni s-a spus că într-o săptămână vor fi oferite soluții, noi oferim și două, doar dacă se va face ceva. Să ne-nțeleagă toți corect, noi nu suntem oameni răi sau din cei care să-și dorească ceva ce nu le aparține, am propus soluții eficiente. Nu știu dacă va fi rezultat, pentru asta cred că ar trebui să se unească toți fermierii. Am arătat că suntem, iar că avem putere putem demonstra doar dacă vom fi mai mulți. La fața locului au fost prezente și 3 mașini cu forțe speciale pentru a aplana conflictul în caz de necesitate”, susține Ion Dragomir, fermier din Căușeni.

FOTO: Ion Dragomir

Printre solicitările fermierilor se numără și restituirea sumei TVA sau posibilitatea de transfer a acesteia pentru acoperirea creditelor pe care le au.

„Noi avem TVA dedus în cont de sute de mii de lei, acumulat de ceva timp. Acesta ar putea fi oferit debitorilor, cărora le suntem noi datori. În acest mod, ar fi cu o problemă mai puțin, de ce acest lucru nu se face?”, întreabă agricultorii.

Fermierii sunt în așteptarea deciziilor ce vor fi luate de autorități.

„Ni s-a promis ca la toate revendicările să fie prezentate soluții, ceea ce trebuia făcut încă acum 3 luni, când era clar că nu mai sunt șanse pentru culturile de toamnă. Ne-au spus că ni se va oferi 400 de lei per hectar, când la noi 6 mii de lei sunt doar cheltuielile per hectar la grâu. Soluții practic nu au fost prezentate, însă așteptăm decizia de peste o săptămână. Situația este gravă. În raionul Ștefan Vodă pagubele sunt estimate la circa 200 de milioane de lei pentru prima grupă, pentru cele de primăvară vor fi și mai mari”, explică Andrei Dînga, consilier raional din Ștefan Vodă.

Video de la fața locului puteți vedea accesând grupul nostru pe Viber Agrobiznes Club.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›