‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
42.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Au crescut prețurile pentru grâu, scad pentru rapiță

Piața mondială agricolă: Au crescut prețurile pentru grâu, scad pentru rapiță

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața Europeană

Săptămâna trecută, potrivit Agritel, prețurile pentru grâu, contractele din decembrie, la Euronext au atins un nivel maxim de 198,5 euro/tonă, după care s-au redus puțin. Prețurile pentru porumb s-au menținut relativ mari, pentru recolta din 2020.

Cotațiile Euronext:

‹ adv ›

Totuși, tranzacțiile de pe piețe sunt realizate cu unele ezitări la începutul săptămânii. Motivul principal ar fi seceta ce persistă în sudul Rusiei. Prin urmare, semănarea culturilor de toamnă în zonele uscate este afectată, iar suprafețele cultivate cu grâu de toamnă pentru sezonul următor ar putea fi revizuite în acest context.

Aceste elemente fundamentale sunt, desigur, opuse riscurilor unei încetiniri economice la nivel global în legătură cu pandemia.

Pe arena internațională, SUA a vândut din nou 264 de mii de tone de soia către China și 252 de mii de tone către o destinație necunoscută.

‹ adv ›

Ploile din ultimele zile înregistrate în Franța încetinesc campania de recoltare a porumbului. Starea câmpurilor cultivate cu rapiță este foarte diferită, în dependență de regiune și perioada când a fost realizat semănatul.

Canola a scăzut vineri în preț în Canada, la fel și soia, punând o oarecare presiune asupra prețurilor pentru rapiță pe Euronext. Cu toate acestea, zonele cultivate din Franța și Anglia în anul viitor ar putea fi mai mici decât anul trecut și mult mai mici comparativ cu anii precedenți.

Franța a încetinit activitatea de export, cu excepția livrărilor către China.

‹ adv ›

Piața regiunii Mării Negre

Potrivit datelor oficiale, producătorii ucraineni continuă recoltarea, în pofida precipitațiilor din ultimele zile. În ajunul weekendului, au fost recoltate 66% din suprafețele cultivate cu floarea soarelui, 46% din soia și 18% din porumb. În Rusia, condițiile sunt nefavorabile, practic, în toate regiunile.

Recoltarea florii soarelui, soiei și porumbului sunt realizate la nivel de 47%, 47% și 31%. Randamentele medii în Ucraina rămân stabile, comparativ cu săptămâna precedentă, de 1,9, 2 și 4,5 t/ha.

Fermierii locali continuă campania de semănat a grâului și orzului de toamnă.

Piața SUA

Prețurile la soia și porumb au scăzut vinerea trecută, în principal din cauza unor previziuni privind recoltele. Astfel, după majorări bruște apărute în urma raportului USDA, acestea s-au diminuat puțin.

Cotații CMI, Chicago:

Comercianții rămân nedumeriți de impactul ofertei mai mici, în condițiile în care recoltele prognozate s-au redus esențial în ultimul timp, dar și influența cererii internaționale care ar putea scădea din cauza pandemiei.

Argentina și-a redus taxele la exportul de soia pentru a spori fluxul valutar și a încerca să stopeze căderea peso-ului. Impozitele au fost reduse de la 33% la 30% la soia și la 28% la făina de soia și uleiul de soia.

Vineri, fondurile au fost neto-vânzători a 11 mii de loturi de porumb și 3 mii de loturi de soia. Au fost cumpărători a 4 mii de loturi de grâu.

Condițiile meteo sunt acum optime în Centura Porumbului, astfel lucrările de recoltare înregistrează progrese importante.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›