‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
42.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleO fabrică de producere a biogazului a fost lansată la Drochia. În ce scopuri...

O fabrică de producere a biogazului a fost lansată la Drochia. În ce scopuri va fi utilizată energia obţinută

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Compania Sudzucker Moldova a pus în funcțiune vineri, 20 septembrie, pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia, prima fabrică de producere a biogazului la scară industrială din Moldova.

Thomas Kirchberg, membrul consiliului de administraţie al Sudzucker AG, a spus că compania Sudzucker Moldova este membru cu drepturi depline al holdingului european Südzucker Holding GMBH și și-a exprimat speranța că și Moldova „va deveni de asemenea membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, informează agenţia Infotag.

Întreprinderea construită cu ajutorul specialiștilor cehi va permite utilizarea la maxim a produselor secundare ale producției de zahăr din sfeclă, prin procesarea acestora în „energie verde” și îngrășăminte organice.

‹ adv ›

Capacitatea de producție de 8 mil. metri cubi de biogaz pe an face posibilă acoperirea în proporție de circa 15% a nevoilor energetice ale companiei. Stația va produce energie termică și electrică pentru necesitățile proprii în sezonul de producție, iar în restul timpului energia electrică va fi livrată la stația de distribuție.

Biogazul, alături de gazul natural achiziționat de Sudzucker Moldova, va fi ars la CET a fabricii, energia electrică și aburii vor fi folosiți la producția de zahăr. Proiectul are un buget de 7,6 mil. euro. Investitorul speră să își recupereze investițiile în termen de cinci ani.

Sudzucker Moldova a construit fabrica în cadrul programului de creștere a competitivității zahărului moldovenesc pe piața regională și cea europeană, datorită reducerii consumului de energie și a costurilor de producție. Compania contribuie la realizarea strategiei Republicii Moldova în domeniul energetic, care în conformitate cu directivele UE prevede ca până în anul 2020 cota energiei din surse regenerabile să constituie 20% în consumul de energie total.

‹ adv ›

 

 

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›