Greutatea medie a strugurilor – indicator Stabil?
Obţinerea recoltei planificate în plantaţiile de struguri de masă necesită elaborarea şi aplicarea în practică a unei tehnologii complexe, ce prevede următoarele:
- calculul recoltei potenţiale;
- determinarea încărcăturii cu ochi în funcţie de fertilitatea mugurilor şi afectarea lor de ger;
- determinarea numărului şi lungimii de tăiere a coardelor de rod;
- răritul strugurilor.
Vorbind despre principalele cerinţe ale pieţei pentru calitatea strugurilor de masă, putem evidenţia următoarele:
- struguri lacşi şi bobiţe mari;
- greutatea medie a strugurilor – 400-500 g;
- uniformitatea dezvoltării bobiţelor;
- colorarea uniformă – specifică soiului;
- concentraţia minimă în masă a zaharurilor în bobiţe, g/dm³ – 120.
Observăm că greutatea medie a strugurilor este unul din indicatorii importanţi în calitatea strugurilor destinaţi comercializării.
Greutatea medie a strugurilor este un indicator relativ stabil al caracteristicii soiului, însă el poate varia în funcţie de factorii climaterici şi de tehnologia de cultivare aplicată.
Majorarea greutăţii medii a strugurilor se realizează prin intermediul diferitor operaţii:
- folosirea polenizării artificiale;
- inciziei inelare;
- irigare;
- fertilizarea suplimentară;
- utilizarea substanţelor fiziologic active etc.
Totuși, cum mai putem spori greutatea medie a strugurilor?
Mulţi autori ( Perstniov, N, Stoev K., Winkler A. J.) au demonstrat sau afirmat că greutatea medie a strugurilor este un indicator specific soiului, însă nu este unul stabil, ci se modifică pe lungimea coardei de rod.
Aşadar, la majoritatea soiurilor de viţă de vie se evidenţiază o legitate accentuată: cu cât ne îndepărtăm de la baza coardei de rod, cu atât creşte coeficientul de fertilitate şi greutatea medie a strugurilor.
Citește și despre Fertilitatea embrionară – factor important pentru prognozarea şi controlul recoltei viţei de vie.
Mai jos este redată confirmarea practică a acestei legităţi, în condiţiile climaterice ale anului 2021.
Experienţele au fost efectuate în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Republicii Moldova, în plantaţia irigată, cultivată după sistemul Gable. La baza studiului a fost soiul de masă Moldova.
Greutatea medie a strugurelui la soiul Moldova în dependenţă de originea lui de pe coarda de rod. SRL „Terra-Vitis”, 2021:
Din Tabel şi imagini observăm că greutatea medie a strugurilor se majorează pe lungimea coardei de la bază spre vârf.
Comparativ cu Greutatea strugurelui provenit din ochiul 1 greutatea medie a strugurelui se dublează la nivelul ochiului 4 (+248,2 g), se triplează la nivelul ochiului 7 (+506,5 g) şi atinge greutatea maximă la nivelul ochiului 10 (870,3 g).
Capacitatea (Stoev K.) indicatorilor viţei de vie – a coeficientului de fertilitate şi a greutăţii medii a strugurilor de a se majora de la bază spre vârful coardei – este una biologică, condiţionată genetic şi este o consecinţă a procesului de evoluţie a viţei de vie ca specie.
Ulterior, este important cum vom utiliza practic aceste legităţi biologice importante ale viţei de vie. Ele fiind un criteriu important în alegerea structurii plantației și formei de cultivare a butucului.
Vezi și Aplicarea giberelinei GA3 la vița de vie – perioade, norme.
Comentarii