‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 6 august, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMinistrul Agriculturii: Avem stocuri suficiente de grâu, porumb și floarea-soarelui

Ministrul Agriculturii: Avem stocuri suficiente de grâu, porumb și floarea-soarelui

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

 Securitatea alimentară a țării, fluctuațiile prețurilor și evidența stocurilor produselor agroalimentare au fost subiectele abordate ieri, 31 mai, de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu și reprezentanții direcțiilor agricole raionale.

„Subiectele fundamentale care ne preocupă astăzi sunt legate de securitatea alimentară a țării. În acest context, acordăm o atenție deosebită evidenței stocurilor și urmărim evoluția prețurilor. Anul trecut a fost obținută o roadă record la grâu, de peste 1,5 milioane tone.

La moment, avem stocuri de 195 mii tone grâu, fiind asigurat consumul intern pe o perioada de circa 130 de zile. Totodată, recolta de porumb înregistrată constituie 3 milioane de tone. În prezent, stocurile de porumb sunt de circa 450 mii tone. Această cantitate asigură necesitățile interne ale țării. La fel, cantitățile disponibile de zahăr corespund normei de consum.

În prezent, sunt disponibile 48 mii tone de zahăr, suficiente pentru o perioada de 200 de zile. În aceste zile, s-a atestat o descreștere a prețului la ulei. Acum, țara noastră dispune de 300 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, cantitate suficientă pentru o perioada de 300 de zile.  În baza acestor cifre, vă comunic că, dispunem de stocuri suficiente și securitatea alimentară a țării nu este în pericol”, a precizat oficialul.

În cadrul discuțiilor, ministrul a declarat că asigurarea consumatorilor locali cu produse autohtone este imperativă și în acest sens, autoritățile elaborează un set de măsuri menite să faciliteze dezvoltarea sectorului.

Totodată, oficialul a menționat că, echipa MAIA elaborează Strategia de securitate alimentară și va prezenta o analiză complexă a produselor disponibile în Republica Moldova și a cantităților de alimente necesare consumului intern.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›