‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAutoritățile cer acces la terenurile agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol 

Autoritățile cer acces la terenurile agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol 

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Experții în domeniul agricol și veterinar de la Chișinău și Tiraspol s-au întrunit într-o nouă ședință în format online, în cadrul Biroului politici de reintegrare.

Una din probleme discutate se referă la agricultorii din raionul Dubăsari, cu terenuri dincolo de traseul Râbnița-Dubăsari-Tiraspol, cărora autoritățile neconstituționale le-au pus condiția că vor avea acces la terenuri doar până la 31 august curent.

Grupul de experți din partea Chișinăului a fost condus de Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, cu participarea reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ai Biroului politici de reintegrare.

‹ adv ›

În cadrul reuniunii experții de la Chișinău au pus pe agenda discuțiilor problematica fermierilor din raionul Dubăsari, cu solicitarea excluderii termenului-limită de 31 august curent anterior impus de Tiraspol, asigurării accesului nelimitat, necondiționat și durabil la terenurile agricole, aflate după traseul Camenca-Tiraspol în vederea deplasării fără bariere către/de la acestea, desfășurării lucrărilor sezoniere necesare, transportării fără obstacole a materialelor/echipamentelor agricole și a roadelor recoltate.

Experții de la Tiraspol au menționat că vor contribui la rezolvarea dificultăților întâmpinate de fermieri, „cu transmiterea prin canalul de corespondență la nivel de reprezentanți politici” a informației despre această problemă.

Obiect al discuțiilor a fost și subiectul importului de fertilizanți și a produselor de uz fitosanitar efectuate de către companiile din regiunea transnistreană, fiind explicate procedurile necesare de respectat în acest sens, inclusiv în partea ce ține de introducerea în țară a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, precum și corespunderii exigențelor Uniunii Europene privind limitele/conținuturilor maxime admisibile a reziduurilor de pesticide in producția agricolă de origine vegetală.

‹ adv ›

Dialogul pe subiectele menționate va continua la nivel de experți și de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›