‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul lansează un Program de încurajare a investițiilor – 373. Antreprenorii vor beneficia de...

Guvernul lansează un Program de încurajare a investițiilor – 373. Antreprenorii vor beneficia de compensarea dobânzii la credite

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din data de 1 iunie va fi disponibil Programul de încurajare a investițiilor – 373, lansat de Guvernul Republicii Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă, Dorin Recean, menționează că acest program propune un plafon de creditare pentru antreprenori de 15 milioane de lei și vine cu multiple avantaje.

„Anunț lansarea Programului 373. Acesta este un număr cunoscut ca și cod de țară. Cum descifrăm? 3 vine de la rata dobânzii 3% pentru creditele în valută străină, în cazul nostru euro sau dolarul. 7 – de la 7% la rata creditelor în lei. Iar, 3 fiind perioada maximă de grație pentru un credit cu o maturitate de șapte ani. Diferența dintre rata dobânzii de pe piață care există în mod normal la băncile comerciale și acest plafon fie de 3 procente în valută, fie de 7 procente în lei va fi subvenționat de către Gurvern”, a explicat Recean.

Premierul informează că maturitatea maximă a creditelor acordate va fi de șapte ani. Dorin Recean mai susține că se orientează la această perioadă deoarece vrea să stimuleze investițiile.

„Cum funcționează programul 373? Eu vreau să fac o investiție și am nevoie de resurse financiare, merg la bancă să depun dosarul, pot primi un credit cu maturitatea de până la șapte ani cu o perioadă de grație de până la trei ani, voi plăti o rată maximă a dobânzii în lei de 7% procente sau sau valută de 3%, iar diferența de dobânda de piață și acești 3 sau 7% o va acoperi guvernul din fondul facem”, adaugă el.

‹ adv ›

Odată cu acest program se încurajează investițiile în întreprinderile mici și miljocii, cei care vor să se dezvolte, să crească locurile muncă și salariile.

„Oamenii muncitori din Moldova care vor și știu cum să se dezvolte poate să cumpere echipamente noi, să poată să investească în tehnologii, să anagajeze mai mulți oameni și una dintre constrângeri este disponibilitatea resurselor financiare. Unu, cu o maturitate mai mare și doi, astăzi creditele sunt prea scumpe. Prin urmare, programul va susține aceste inițiative investiționale. Noi țintim să încurajăm întreprinzătorii și mediul de afaceri, să generăm dezvoltarea economică”, susține Recean.

Programul este abia la început și va fi dezvoltat pe parcurs, astfel încât plafonul de creditare va crește ulterior până la 30 de milioane de lei, iar condițiile de participare în program potrivit lui Recean sunt foarte simple.

„Trebuie să ai un program investițional. Vom subvenționa creditele de până la 15 milioane de lei la această perioadă. Perioada de grație în care plătești doar dobânzile și corpul creditului poate să ajungă până la 3 ani. Beneficiarul trebuie să vină cu doar 10 la sută din valoarea programului investițional. Odată cu aprobarea hotărârii de guvern vom avea operaționalizat și site-ul dedicat acestui program.

Ce urmează? Creșterea plafonului creditar de până la 30 de milioane de lei. O altă opțiune suplimentară va fi garanții de creditare pentru întreprinderile care nu au suficient gaj și oferirea unei componente de grant pentru domenii specifice. În acest fel, 373 devine produsul financiar de bază al guvernului pentru susținerea investițiilor și anual, gradual vom crește amploarea programului și opțiunile de creditare facilă”, a mai explicat premierul.

Programul de încurajare a investițiilor – 373 va fi disponibil din data de 1 iunie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›