‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
37.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCel mai mare producător de ulei din Moldova și-a majorat de 5 ori profitul...

Cel mai mare producător de ulei din Moldova și-a majorat de 5 ori profitul în 2022

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, Floarea Soarelui S.A. din Bălți, a înregistrat, anul trecut, un profit-record, ca urmare a creşterii producţiei și scumpirii semnificative a producției finite, notează Mold-street.

Potrivit raportului anual, în 2022, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălți, parte a grupului Trans-Oil, a înregistrat o creștere cu circa 3,7 ori a veniturilor faţă de 2021, până la 7,77 miliarde de lei. Este cel mai mare nivel din istoria întreprinderii. 

Profit-record, de cinci ori mai mare ca în 2021

Și profitul a fost unul record: de circa 765 de milioane de lei, de circa cinci ori mai mult ca în 2021, în timp ce în 2020 raporta pierderi de circa 129,3 milioane lei.

‹ adv ›

Întreprinderea, care este una dintre cele mai mari din sectorul agroalimentar al Republicii Moldova, a reușit, în 2022, să prelucreze 268.000 de tone de seminţe de floarea-soarelui, cu circa 106.000 mai mult ca în 2021. Din seminţele procesate au fost produse 121.200 de tone de ulei și 106.500 tone de șrot.

Aproximativ 31.600 de tone de ulei a fost dezodorizat, din care 23.200 tone ambalat în PET. Potrivit companiei, circa 90% din uleiul fabricat a fost exportat și doar 10% comercializat pe piața internă, prin intermediul companiilor de distribuţie în unităţile de comerţ.

Planuri de extindere

Compania susține că a reuşit, anul trecut, să încheie contracte semnificative de export a uleiului rafinat ambalat în România, Germania, Belgia şi că este în căutare de alte pieţe de desfacere.

‹ adv ›

Deşi întreprinderea a înregistrat rezultate specataculoase, administraţia susţine că riscurile sunt mari, ca urmare a fluctuaţiilor mari a preţului materiei prime şi a condiţiilor concurenţiale tot mai dure de pe piaţa internaţională.

Totodată conducerea Floarea Soarelui susține că, are în plan continuarea programului de modernizare a secţiilor de producere şi, în special, reconstrucţia secţiei de ambalare.

„În acest sens, a fost dat startul construcţiei unei secţii noi de ambalare, cu achiziţionarea a două noii linii de îmbuteliere. Continuăm proiectul investiţional de construire a noului elevator cu capacitatea de 60.000 de tone pentru păstrarea materiei prime”, susţine adminsitraţia.

Floarea Soarelui S.A. este o societate pe acțiuni din Bălți. Activele întreprinderii se ridică la 11,77 miliarde lei, aproape dublu faţă de 2021. Are circa 600 de angajați.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›