‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 17 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCel mai mare producător de ulei din Moldova și-a majorat de 5 ori profitul...

Cel mai mare producător de ulei din Moldova și-a majorat de 5 ori profitul în 2022

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, Floarea Soarelui S.A. din Bălți, a înregistrat, anul trecut, un profit-record, ca urmare a creşterii producţiei și scumpirii semnificative a producției finite, notează Mold-street.

Potrivit raportului anual, în 2022, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălți, parte a grupului Trans-Oil, a înregistrat o creștere cu circa 3,7 ori a veniturilor faţă de 2021, până la 7,77 miliarde de lei. Este cel mai mare nivel din istoria întreprinderii. 

Profit-record, de cinci ori mai mare ca în 2021

Și profitul a fost unul record: de circa 765 de milioane de lei, de circa cinci ori mai mult ca în 2021, în timp ce în 2020 raporta pierderi de circa 129,3 milioane lei.

Întreprinderea, care este una dintre cele mai mari din sectorul agroalimentar al Republicii Moldova, a reușit, în 2022, să prelucreze 268.000 de tone de seminţe de floarea-soarelui, cu circa 106.000 mai mult ca în 2021. Din seminţele procesate au fost produse 121.200 de tone de ulei și 106.500 tone de șrot.

Aproximativ 31.600 de tone de ulei a fost dezodorizat, din care 23.200 tone ambalat în PET. Potrivit companiei, circa 90% din uleiul fabricat a fost exportat și doar 10% comercializat pe piața internă, prin intermediul companiilor de distribuţie în unităţile de comerţ.

Planuri de extindere

Compania susține că a reuşit, anul trecut, să încheie contracte semnificative de export a uleiului rafinat ambalat în România, Germania, Belgia şi că este în căutare de alte pieţe de desfacere.

‹ adv ›

Deşi întreprinderea a înregistrat rezultate specataculoase, administraţia susţine că riscurile sunt mari, ca urmare a fluctuaţiilor mari a preţului materiei prime şi a condiţiilor concurenţiale tot mai dure de pe piaţa internaţională.

Totodată conducerea Floarea Soarelui susține că, are în plan continuarea programului de modernizare a secţiilor de producere şi, în special, reconstrucţia secţiei de ambalare.

„În acest sens, a fost dat startul construcţiei unei secţii noi de ambalare, cu achiziţionarea a două noii linii de îmbuteliere. Continuăm proiectul investiţional de construire a noului elevator cu capacitatea de 60.000 de tone pentru păstrarea materiei prime”, susţine adminsitraţia.

Floarea Soarelui S.A. este o societate pe acțiuni din Bălți. Activele întreprinderii se ridică la 11,77 miliarde lei, aproape dublu faţă de 2021. Are circa 600 de angajați.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›