‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAnaliză: În şapte luni exportul de făină de grâu din Moldova a crescut de...

Analiză: În şapte luni exportul de făină de grâu din Moldova a crescut de peste cinci ori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În primele şapte luni ale acestui an exporturile de făină de grâu din Republica Moldova au înregistrat o creştere spectaculoasă de circa 5,5 ori, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija, scrie mold-street.com.

Astfel, în primele şapte luni ale anului 2023, din Republica Moldova au fost exportate 14.734,6 tone de făină de grâu, volum ce este de 5,5 ori mai mare decât în aceeaşi perioadă din anul trecut, depăşeşte cu o treime cantitatea exportată în tot anul 2022 şi de 7 ori livrările peste hotare din 2021.

‹ adv ›

Cine sunt cei mai importanţi exportatori

Creşterea atât de spectaculoasă, în comparaţie cu primele şapte ale anului 2022, are şi o explicaţie: imediat după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, în perioada martie-iunie 2022, a fost interzis exportul de grâu şi făină de grâu din Republica Moldova.

Datele vamale denotă că cei mai mari exportatori sunt companiile Macinatorul SRL (proprietari Ilia şi Aliona Stoianov) din Ceadîr Lunga şi Oleineac SRL (proprietari Inga şi Liviu Oleineac) din Mîndic, Drochia, cu cote de aproximativ 25% din total, urmate de Tanleo SRL din regiunea transnistreană – cu circa 24%.

În top 5 exportatori mai intră Bomi Agro Invest SRL din Drochia – cu o cotă de 8% şi Translogistic-13 SRL din Chişinău – 7%.

‹ adv ›

Preţul mediu de export al făinei de grâu a fost de 5,6 lei, cu 0,85 lei mai puţin ca în anul trecut şi ceva mai mare decât costul mediu de import din 2021.

Datale denotă că, în lunile mai-iunie 2023, preţul mediu de import a coborât la 5 lei pentru un kilogram, iar în iulie a coborât la doar 4,71 lei.

Scăderea preţului făinei de grâu pe piaţa internă şi la export deocamdată nu s-a reflectat şi într-o ieftinire şi a produselor de panificaţie.

‹ adv ›

Expertul Iurie Rija susţine că multe brutării au cumpărat şi au făcut stocuri atât de grâu, cât şi de făină în perioada când aceasta era scumpă. În plus, s-au scumpit mult şi resursele energetice, iar reducerile de tarife de abia încep să îşi facă efectul.

Importul dominat de două firme afiliate

În pofida creşterii spectaculoase a exporturilor, importul de făină de grâu este mai mare şi a constituit în 7 luni ale acestui an 19.656,23 tone, în creştere de circa două ori faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Piaţa importului este dominată de trei companii, din care două sunt afiliate. Lider este Galexim Grup SRL (Galina Cara – 60% şi Oxana Rarenco – 40%), care a avut o cotă de circa 36%, iar în ultimii trei ani această companie a asigurat peste 40% din importurile de făină în Republica Moldova.

Ea este urmată de Raras-Met SRL (Andrei Cara – 49% şi Serghei Rarenco – 51%) cu 31% şi Vitalcomus SRL (Vitalie Musteaţă – 100%) cu 10%.

Printre cei mai importanţi importatori de făină de grâu se numără şi reţele de magazine precum Nr.1, Linella și Kaufland.

Expertul Iurie Rija susține că brutăriile moldovenești preferă să folosească făină din Ucraina (în special regiunea Vinnița), din cauza calităţii mai înalte (conținut mai mare de gluten, substanțe proteice etc.).

„Chiar și războiul şi scumpirea logisticii nu impiedică continuitatea importurilor masive de făină în Moldova din Ucraina, datorită cererii de făină de calitate, dar şi preţurilor atractive”, explică Iurie Rija.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›