‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTrans-Oil Group obține finanțare de 31 de milioane de dolari pentru achiziția de cereale...

Trans-Oil Group obține finanțare de 31 de milioane de dolari pentru achiziția de cereale din Ucraina

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Trans-Oil Group (controlat de Vaja Jhashi) a obținut o facilitate de credit în valoare de 31 de milioane de dolari pentru achiziția de cereale din Ucraina, notează Mold-street.com.

„Grație eforturilor comune de identificare a riscurilor și soluțiilor optime de contracarare a acestora, FMO (FMO este o bancă olandeză de dezvoltare structurată ca o instituție financiară internațională bilaterală din sectorul privat n.r.) împreună cu BP, DFCD și Proparco (prin intermediul cadrului EFP), au semnat cu Trans-Oil Group o facilitate de finanțare în valoare de 31 de milioane de dolari – fonduri destinate suplinirii capitalului necesar achiziției de cereale din Ucraina”, se arată în comunicatul publicat.

Grupul susţine că noua finanțare aduce siguranță atât pentru creditorii existenți, cât și pentru cei potențiali ai TOI Commodities SA (o altă companie din grupul controlat de Vaja Jhashi), și va încuraja în continuare achiziția de cereale din Ucraina.

Aportul FMO-A este de 11 milioane dolari, restul provine de la BP (7,5 milioane dolari), DFCD (7,5 milioane dolari) și Proparco (5 milioane dolari).

‹ adv ›

Amintim că, pe 12 octombrie 2023, a fost aprobat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru grâu, porumb şi seminţe de floarea soarelui, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în baza dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale.

Decizia a fost luată cu scopul menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Documentul descrie condițiile și procedura de import de cereale, inclusiv din Ucraina în baza licenței și prevede înființarea unei comisii speciale pentru acordarea acestora.

‹ adv ›

Astfel, se prevede că licența de import se eliberează pentru fiecare operațiune de import a grâului, porumbului şi seminţelor de floarea soarelui. Excepție fac produsele destinate însămânțării.

„Vor avea dreptul la obținerea licenței doar agenții economici care desfășoară activități economice în următoarele domenii: creșterea animalelor; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii.

Grupul Aragvi/Trans-Oil, controlat de omul de afaceri moldo-rus-georgian-american Vaja Jhashi, este cel mai mare jucător pe piaţa cerealelor şi oleaginoaselor din Moldova.

În iulie 2023, grupul a semnat contractul de prelungire a facilității de finanțare „Borrowing Base” în valoare totală de până la 200 de milioane dolari pentru a cumpăra producţie agricolă din Moldova şi România.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›