‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportatorii de produse cerealiere solicită măsuri de fluidizare a traficului la posturile vamale

Exportatorii de produse cerealiere solicită măsuri de fluidizare a traficului la posturile vamale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Evoluția exporturilor de produse cerealiere, solicitările mediului de afaceri asupra modalităților de sporire a potențialului de export, de îmbunătățire a logisticii și dezvoltare economică durabilă a afacerilor au fost subiectele principale discutate într-o ședință extinsă cu exportatorii.

Evenimentul a avut loc în prezența prim-ministrului Dorin Recean, viceprim-ministrului Vladimir Bolea și altor reprezentanți ai instituțiilor de stat.

Premierul Dorin Recean a invitat mediul de afaceri să formuleze viziuni strategice pe termen lung, să fie aproape de fermierii autohtoni pe fundalul consecințelor războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și să le înțeleagă necesitățile.

‹ adv ›

Ministrul Vladimir Bolea a vorbit despre importanța de a acționa în comun pentru eforturile sectorului privat și ale instituțiilor de stat pentru a exclude barierele administrative și solicitările nejustificate, în favoarea facilitării operațiunilor de export atât pe cale terestră, cât și pe cale maritimă.

„Agricultorii autohtoni sunt esența lanțului valoric și ei trebuie susținuți. Este momentul solidarizării cu producătorii locali, mai ales în acest cumul de crize la care este expusă țara noastră. Deseori, observăm că, relațiile dintre producători, procesatori și exportatori au o traiectorie antagonică, deși ar trebui să fie bazate pe parteneriat onest și sprijinirea intereselor reciproce”, a subliniat oficialul.

Exportatorii au comunicat mai multe constrângeri cu care se confruntă în activitățile de realizare a exporturilor, menționând că, unele influențează negativ mecanismul de formare a prețurilor la produsele cerealiere.

Aceștia sugerează măsuri de fluidizare a traficului la posturile vamale și în portul Giurgiulești, reabilitarea infrastructurii rutiere din zona posturilor vamale, suplimentarea personalului vamal care efectuează activități de control ș.a.

‹ adv ›

În context, reprezentanții Agenției Navale au declarat că urmează să fie aprobat un document care va facilita transmiterea electronică a informațiilor legate de obligațiile de raportare pentru navele care sosesc, staționează și care pleacă din porturile Republicii Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›