‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCu ce protejăm culturile de înghețuri în perioada rece

Cu ce protejăm culturile de înghețuri în perioada rece

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ciuda climei mai blânde caracteristice perioadei rece a anului, urmare a schimbărilor climatice, unele culturi sau varietăți ar putea fi afectate de temperaturile reduse din timpul iernii sau înghețurile de revenire primăvara.

Astfel, unele specii de plante decorative, legume, arbuști sau plante perene ar putea fi afectate de îngheț. Pentru a evita acest lucru, putem utiliza diferite materiale de protecție, iar în acest articol discutăm despre cele mai populare, reprezentate atât de opțiuni organice, cât și artificiale.

Spunbond sau agrofibră

Agrofibra devine tot mai populară și este utilizată de către fermieri inclusiv la protejarea recoltelor până la transportarea acestora în locul de păstrare, în cazul înghețurilor.

‹ adv ›

Avantajele utilizării spunbondului sunt: ușor și destul de durabil, este convenabil de utilizat, permite aerului să circule bine și protejează de îngheț și razele directe ale soarelui.

Dar, există și dezavantaje:

  • agrofibra nu va proteja plantele împotriva înghețurilor severe în iernile fără zăpadă;
  • atunci când acoperiți unele plante, va trebui să instalați și un cadru, pentru ca materialul să nu intre în contact cu părțile acestora;
  • achiziția, deși nu pentru un an, va necesita cheltuieli financiare.
  • dacă iernile sunt friguroase, se folosesc versiuni mai dense de spunbond (60 g/mp) sau îl puteți plia în mai multe straturi pe cel mai puțin dens.
  • nu puteți folosi agrofibră neagră pentru a acoperi plantele – doar cea albă este potrivit pentru această procedură.
  • deoarece materialul este foarte ușor, va trebui să aveți grijă să îl prindeți în siguranță de pământ.

un alt avantaj este că magazinele specializate vând huse și conuri speciale din agrofibră. Pentru a acoperi plantele, va fi suficient să le îmbrăcați pe cadru.

‹ adv ›

Paiele

Acest material natural va fi o protecție bună pentru plante. Cerința principală este ca paiele să fie uscate. Paiele protejează parcelele cu culturi bienale și perene, mențin bine zăpada și protejează plantele de îngheț. În plus, acestea vor proteja culturile de înghețurile de revenire primăvara.

Dar, există și dezavantaje în utilizarea paielor ca mulci:

  • un astfel de material natural poate atrage șoarecii, care pot provoca daune ireparabile culturilor din grădină. Prin urmare, în timpul mulcirii, ar trebui să vă gândiți la metode de prevenire a apariției rozătoarelor.
  • dacă iarna se dovedește a fi caldă sau cu dezghețuri frecvente, plantele riscă să fie afectate. Pentru a preveni acest lucru, paiele vor trebui protejate în aceste perioade de umezeală cu polietilenă găurită, care le-ar permite să respire.
  • Primăvara, pământul de sub paie se dezgheață mai greu. Prin urmare, mulciul trebuie îndepărtat devreme.

Turba

Dacă trebuie să acoperiți sistemul radicular, turba va fi utilă. Materialul permite trecerea aerului, protejează împotriva înghețului și, în plus, nu se lipește, așa că este considerată o protecție demnă.

‹ adv ›

Dar dacă după izolarea plantelor nu ninge, ci plouă abundent, atunci se va forma o crustă pe suprafața turbei, care va afecta circulația aerului. De asemenea, rețineți, că turba, precum rumegușul, poate mări aciditatea solului.

În primăvară, este mai bine să nu întârziați cu îndepărtarea acoperirilor de turbă. După cum puteți vedea, există suficiente opțiuni pentru protecția plantelor prin mulcire.

V-ar putea fi util și articolul Îngrijirea câmpului după recoltarea legumelor, fructelor toamna: 5 resturi de plante ce trebuie neapărat înlăturate.

Rumegușul și așchiile

Rumegușul și așchiile protejează eficient plantele de îngheț și sunt folosite pentru a proteja sistemul radicular al plantelor. Nu se recomandă acoperirea completă a plantelor cu rumeguș. Când folosiți rumeguș, rețineți, unele specii acidifică solul.

Acest lucru nu este potrivit pentru unele plante, dar depinde din ce copaci sau pomi provine rumegușul. Pentru mulci, luați numai rumeguș uscat, acoperiți-l cu o peliculă și fixați-l cu cârlige sau cărămizi, lăsând găuri pentru circulația aerului.

Dacă nu se face acest lucru, rumegușul se va uda în timpul ploii sau al dezghețului, se va compacta și va începe să putrezească, iar la frig se va forma o crustă care va împiedica aerisirea adecvată. Toate acestea vor afecta negativ starea plantei.

Cu cât rumegușul este mai fin, cu atât absoarbe mai bine umiditatea, de aceea ar fi recomandabil a folosi și așchiile, care nu permit tasarea solului prea tare. Primăvara, solul de sub rumeguș se dezgheață mai încet, așa că la fel ca și paiele, acesta vor trebui îndepărtat devreme. ​

​Frunzele

Frunzele uscate sunt potrivite pentru a fi folosite ca mulci. Protejează în mod fiabil solul și plantele de frig. O condiție importantă este ca frunzele să fie uscate și sănătoase, fără semnele atacului bolilor sau dăunătorilor.

Frunzele de stejar, castan, arțar, precum și pomi sănătoase sunt potrivite. Sunt colectate pe măsură ce cad și depozitate sub un acoperiș sau acoperite cu folie de plastic, pentru a preveni umezirea și putrezirea.

Uscarea frunzelor pentru acoperire în toamna ploioasă poate fi problematică, acesta ar fi un dezavantaj. Un alt dezavantaj semnificativ al mulcirii cu foioase este că frunzele permit trecerea umidității și, de asemenea, se lipesc în timpul ploilor și dezghețurilor.

Frunzele aglomerate nu permit trecerea aerului. Prin urmare, atunci când mulciți cu frunze, se recomandă să puneți o folie protectoare peste ele și să aveți grijă de orificiile laterale și de ventilație în condiții de umiditate sporită – astfel de condiții vor fi mult mai confortabile pentru plantele sensibile la îngheț.

V-ar putea fi util și articolul De ce îngheață căpșunii iarna. Cum îi protejăm.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›