După mai mulți ani petrecuți în străinătate, Sergiu Racovăț a decis să se întoarcă acasă, pentru a-și crește alături de soție copiii. Dar nu a găsit un post de muncă ce i-ar permite întreținerea familiei și acesta a optat pentru lansarea propriei afaceri.
Inițial, plantase o livadă de prun și cireș, după care a optat și pentru culturile legumicole. După mai multe încercări, producătorul susține că una dintre cele mai rentabile culturi a ajuns a fi porumbul zaharat, dar irigat și semănat într-o anumită perioadă.
„Avem o suprafață de circa 13 hectare, dintre care pe 4 hectare cultivăm porumb zaharat și mai avem 6 hectare de livadă. Anul acesta au intrat pomii de prun pe rod, însă cheltuielile sunt mari pentru întreținerea acesteia. Inițierea cultivării porumbului a fost o provocare pentru mine, deoarece chiar cred că această cultură este profitabilă, însă necesită respectarea tehnologiei. Unul dintre principii este irigarea terenului, fără irigare nu are rost să semeni porumb zaharat. Astfel, am ales să fiu membrul Asociației Utilizatorilor de apă pentru irigare Coșnița, pentru a beneficia de avantajele sistemului de irigare la un preț redus. Acest lucru îmi permite cultivarea până la 3 culturi pe același teren într-un sezon. Pe suprafețele cultivate cu porumb am instalat sistemul de irigare prin aspersiune, prin picurare și sistemul subteran pentru a determina care are o eficiență mai înaltă la această cultură. Sistemul subteran a fost instalat la adâncimea de 30 cm în sol. Cred că, acesta este potrivit pentru vii și livezi, nu pentru culturile anuale. Am determinat că, cea mai eficientă pentru cultura porumbului este irigarea prin picurare”, ne-a povestit Sergiu Racovăț.
Producătorul a mai relatat că, sistemul de irigare nu trebuie instalat pentru o suprafață mică de teren, deoarece cheltuielile ce revin per un hectar sunt prea mari, dar devine rentabil începând cu suprafața de 5 hectare. Totodată, o soluție ar fi colaborarea cu producătorii ce dețin terenurile vecine.
„Din cele 65 de mii de plante semănate per hectar, cred că circa 38-40 de mii vor forma știuleți buni pentru comercializare. Am realizat semănatul pe 16 iunie și planificăm să începem recoltarea în circa 7-10 zile. Porumbul cultivat mai târziu asigură un profit foarte bun. Aici, având soluri ușoare nisipoase, culturile necesită mai multă umiditate. Per sezon, porumbul consumă circa 1200-1500 m³ de apă la hectar. Planificăm să comercializăm porumbul la piața angro, acum pentru acesta se oferă un preț de circa 2 lei per bucată. Cred că, minim 30 de mii de lei profit per hectar pot fi obținuți. Totuși, concluziile vor fi făcute la toamnă, după ce vom finaliza sezonul”, a mai adăugat acesta.
Sistemul de irigare i-a permis fermierului să cultive mai multe culturi succesive. Astfel, pe o solă după ridiche a semănat porumb zaharat, iar pe sola unde a fost cultivat porumb zaharat timpuriu urmează a fi recoltat morcovul și semănată ceapa. Acest ciclu de culturi îi va asigura un profit bun, susține acesta.
„Mai avem încă 5 hectare de teren pe care vom instala în sezonul următor sistemul de irigare. Nu planificăm să extindem suprafețele cultivate, ci să implementăm tehnologii ce ne-ar permite să obținem un profit mai mare per hectar. În acest sens, am primit suport din partea Proiectului USAID/APM în valoare de 200 de mii de lei, bani pe care i-am investit în procurarea unei semănători de precizie și unele piese pentru sistemul de irigare. Doar dezvoltându-te continuu poți obține succes”.
Datorită sistemului centralizat de irigare din Coșnița reabilitat în cadrul Programului Compact, mai mulți tineri și-au inițiat afaceri în zonă. Totodată, potrivit datelor prezentate de Ghenadie Leagul, președintele Asociației Utilizatorilor de apă pentru irigare Coșnița, suprafața terenurilor irigate a ajuns să fie de 620 de hectare.
„Cred că, am ajuns să avem unul dintre cele mai performante sisteme de irigare din țară. Mă bucură faptul că, avem în zonă agricultori curajoși, cărora nu le-a fost frică să-și inițieze o afacere în acest domeniu. Împreună, reușim să investim în sistemul de irigare și să-l menținem la nivel. Acum sunt circa 170 de membri ai Asociației care beneficiază de acest sistem, iar numărul acestora crește în continuare”, a adăugat Ghenadie Leagul.
Potrivit lui, o bună parte din terenurile abandonate cândva și lăsate pârloagă devin loturi de teren pe care tinerii își dezvoltă afaceri frumoase, fie plantând livezi, fie producând legume.
Cooperacion
Sweet corn harvester-producer- 23000eur FCO Serbia
Fruit harversters…