‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
37.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAngola anunță că va părăsi OPEC, organizație ce dictează prețurile la petrol

Angola anunță că va părăsi OPEC, organizație ce dictează prețurile la petrol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Angola a anunțat că părăsește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după retragerea Ecuadorului în 2020 și a Qatarului în 2019. Anunțul nu a influențat decisiv prețurile la petrol, care se mențin în jurul nivelului de 80 de dolari pentru un baril, notează Mold-street.com.

Angola a anunțat pe 21 decembrie, că părăsește coaliția de producători, spunând că apartenența la OPEC nu servește intereselor țării, producătorul din Africa de Vest fiind nemulțumit de ceea ce consideră că i se oferă cote mizerabile a producției.

De ce Angola se retrage din OPEC 

Angola, care a aderat la OPEC în 2007, produce aproximativ 1,11 milioane de barili pe zi, comparativ cu 28 de milioane de barili pe zi, produse de întregul grup.

‹ adv ›

Cota actualizată a Angolei de 1,11 milioane bpd este puțin sub producția de 1,08 milioane barili pe zi din noiembrie, dar țara are intenții de a crește producția în anul viitor și este nemulțumită că ambițiile sale ar putea fi dejucate de aderarea la OPEC.

„Deoarece decizia nu a fost luată în unanimitate și a fost împotriva poziției Angolei, în timpul întâlnirii am reiterat propunerea noastră pentru o cotă de 1,18 milioane de barili de țiței pe zi pentru 2024 și ulterior a fost trimisă o notă de protest către Secretariatul OPEC”, a declarat Diamantino Azevedo, ministrul angolez al resurselor minerale, petrolului și gazelor.

„La suprafață, părăsirea OPEC de către Angola nu este o afacere atât de mare, deoarece abia își pot pompa cota de petrol. În prezent, îngrijorarea este că plecarea Angolei ar putea semnala o tensiune latentă cu faptul că cartelul pierde cota de piață în favoarea producătorilor non-OPEC și în principal Statelor Unite”, a declarat Phil Flynn de la The Price Futures Group, citat de Quantum.

Retragerea Angolei este încă o lovitură politică pentru OPEC, care, împreună cu partenerii OPEC+, a prezentat o puternică demonstrație de solidaritate de la pandemia din 2020.

Membrii OPEC și cota lor în producția de petrol

OPEC a fost fondată în 1960 de Arabia Saudită, Kuweit, Venezuela, Iran și Irak. Angola s-a alăturat grupului în 2007. Din 2017, OPEC a lucrat cu Rusia și alți non-membri ca parte a grupului OPEC+ pentru a gestiona piața, la ale cărui acorduri a participat Angola.

‹ adv ›

Potrivit Reuters, ieșirea Angola din OPEC o va lăsa cu 12 membri și o producție de țiței de aproximativ 27 de milioane de barili pe zi, aproximativ 27% din piața mondială de petrol de 102 de milioane de barili pe zi.

Acest lucru reduce și mai mult cota OPEC pe piața mondială, care era de 34% în 2010. Pe lângă plecarea unor membri, deciziile OPEC și OPEC+ de a reduce producția și creșterea producției din țările non-OPEC, inclusiv Statele Unite, au afectat cota de piață.

Angola s-ar alătura altor națiuni cu producție relativ mică de petrol care au plecat în ultimii ani. În 2019, Qatar a părăsit OPEC pentru a se concentra pe gaze, acțiune pe care unii analiști au interpretat-o ca o lovitură la adresa Arabiei Saudite, liderul de facto al grupului exportator de petrol.

‹ adv ›

Ecuador a plecat în 2020, iar Indonezia și-a suspendat calitatea de membru în 2016.

Pe de altă parte, unii mici producători s-au alăturat, de asemenea, la OPEC în ultimii ani. Guineea Ecuatorială a devenit membru cu drepturi depline în 2017, iar Gabon s-a alăturat din nou în 2016. Congo a devenit membru cu drepturi depline în 2018.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›