Temperaturile generoase din ultima perioadă au scos viticultorii în plantații pentru a realiza tăierile în uscat, dar și pentru a pregăti vița-de-vie pentru noul sezon viticol.
Unii producători au început tăierile în luna decembrie, deși specialiștii susțin că tăierile trebuie începute în a treia decadă a lunii ianuarie, atunci când este puțin probabil să se mai înregistreze geruri ce pot afecta vița-de-vie.
Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, a menționat pentru Agrobiznes că, viticultorii ar trebui să-și stabilească o regulă și să efectueze analiza corzilor pentru a aprecia viabilitatea ochilor și pentru a vedea cum este amplasată recolta.
Specialistul atrage atenția asupra faptului că, fermierii ar trebuie să vadă dacă corzile s-au maturizat corespunzător, pentru că sunt situații unde acest lucru nu s-a realizat din cauza protecției necorespunzătoare sau plantația a fost supraîncărcată.
Tot aici, Sergiu Tutovan, recomandă ca la soiurile de masă să se realizeze sistemul de tăiere lung, atunci când sunt deja 8-10 ochi, pentru că cei mai frumoși struguri se amplasează începând cu ochiul 5 și în sus.
După tăieri se recomandă efectuarea unui tratament cu cupru, care asigură protecția contra bacteriozelor, rujeolei infecțioase, antracnozei, pătarea neagră, ce este foarte des întâlnită în ultimii ani.
‹ adv ›
Sergiu Tutovan este de părere că, primul tratament trebuie realizat cu produse din grupa strobilurinelor, la dimensiunea lăstarului verde de 3-5 cm.
Viticultorii sunt îndemnați să nu neglijeze normarea corectă a recoltei, care este un aspect extrem de important.
Comentarii