‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSlusari: Poziția FMI față de TVA-ul în agricultură - un pericol pentru economia Moldovei

Slusari: Poziția FMI față de TVA-ul în agricultură – un pericol pentru economia Moldovei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari a acordat recent un interviu agenției „Infotag” în care critică presiunile pe care FMI le face asupra Guvernului pentru a nu reduce TVA-ul în agricultură. 

„INFOTAG”: Dle Slusari, cum apreciați decizia parlamentului de a transfera pentru o altă zi adoptarea proiectului de lege privind micșorarea cotei TVA în agricultură de la 20% la 8%?

Alexandru Slusari: Toți fermierii din Republica Moldova consideră acest lucru drept un semnal foarte alarmant. Noi credem că parlamentului și guvernului i-a fost înaintat un ultimatum din partea FMI, care a interzis autorităților moldovenești să reducă din cota TVA.

‹ adv ›

„I”: Cât de sigur sunteți că FMI ar putea cere Republicii Moldova să mențină cota TVA de 20%, având în vedere că Guvernul nu are semnat în prezent niciun memorandum cu Fondul?

Alexandru Slusari: Avem informații sigure că decizia parlamentului de a transfera are legătură cu un document în care FMI recomandă ca Guvernul să nu recurgă reducerea impozitului pentru fermieri.

Înainte de majorarea TVA-ului de la 8% la 20%, calculele oferite de noi aduceau dovezi clare în ceea ce privește pagubele aduse atât agriculturii, cât și bugetului țării. TVA-ul majorat este benefic pentru exportatori, deoarece acesta este compensat de către stat. Datele pentru anul 2012, care nu au fost prezentat de către noi, ci de Ministerul Finanțelor, arată că restituirea celor 150 de milioane de lei din TVA depășește suma TVA din partea producătorilor și a întreprinderilor de prelucrare luate împreună. Cred că în cazul în care Ministerul Finanțelor ar fi indicat doar agricultorii, atunci această sumă s-ar majora cu încă 100 de milioane de lei.

‹ adv ›

„I”: Se pare că bugetul a pierdut de fapt, în loc să beneficieze de creșterea TVA-ului?

Alexandru Slusari: Pierderea este evidentă. Nu este clar însă, ce are de câștigat FMI odată cu impunerea acestor condiții, și cât va mai continua să lucreze în calitate de Comitet Regional al Partidului Comunist din Moscova?

„I”: Cum credeți, agricultura ar putea să se modernizeze în condițiile menținerii TVA-ului la nivelul de 20% în preajma instituirii regimului de comerț liber cu UE, care se așteaptă în octombrie 2014?

‹ adv ›

Alexandru Slusari: Sigur că nu. Și asta pentru că agricultura este sectorul cel mai vulnerabil al economiei moldovenești. Și, dacă nu reușim să-l modernizăm într-o perioadă scurtă de timp, vom pierde acest sector în rezultatul concurenței neloiale cu producătorii agricoli europeni.

„I”: Care este politica statelor din regiune în ceea ce privește TVA-ul pentru fermieri?

Alexandru Slusari: În țara vecină, România, TVA este de 24%, însă în cazul agricultorilor cota este de 0%. Acest succes a fost obținut fără implicarea comisarului european Dacian Cioloș. În Ucraina, TVA de 20% este restituit agricultorilor integral din bugetul de stat. În Rusia, TVA în agricultură este de 10%, în Belarus – 10%, iar în Georgia, din 2012, se aplică o cotă a TVA de 0%.

„I”: Ce intenționează să facă în continuare Asociațiile Producătorilor Agricoli, ale căror interese le apărați, în cazul în care cota TVA-ul în agricultură va rămâne la fel?

Alexandru Slusari: Starea noastră actuală este un strigăt de disperare, la care ar trebui să atragă atenția atât guvernul, cât și societatea. Trebuie să ne coordonăm acțiunile și să nu ne pierdem speranța că rațiunea va triumfa. Suntem dispuși să organizăm acțiuni de protest în fața Misiunii FMI la Chișinău, să boicotăm manifestațiile prilejuite de sărbătorirea Zilei Agricultorului și să organizăm acțiuni de protest de amploare. Agricultura este nu doar un sector important al economiei, ci, în același timp, reprezintă sutele de mii de oameni care lucrează în acest domeniu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›