‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 septembrie, 2024
23.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBolea: Avem obiectiv ca până în 2029, 50% din produsele lactate să fie autohtone

Bolea: Avem obiectiv ca până în 2029, 50% din produsele lactate să fie autohtone

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În prezent, pe piața din Republica Moldova doar 12% din produsele lactate sunt produse autohtone. Până în 2029, Ministerul Agriculturii are drept scop de a majora această cifră, prin subvenționarea sectorului zootehnic, până la 50% din consum, notează jurnal.md.

Declarații în acest sens au fost făcute de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră de la Jurnal TV.

În octombrie 2023, Ministrul Agriculturii a prezentat un raport în Parlament în care a anunțat că are obligația să garanteze că în Moldova cantitatea de brânză și lapte, va ajunge să fie cel puțin 50% produs autohton.

‹ adv ›

Întrebat în cadrul emisiunii care sunt cifrele acum, ministrul a specificat că potrivit datelor Ministerului Economiei, în domeniul zootehniei se atestă o creștere de 15%.

În 2021, în fermele din R. Moldova erau doar 5100 de vaci. Una din cauzele acestei situații dezastruoase era lipsa de interes și de suport din partea statului.

„Acum avem 18 mii de bovine în ferme de vaci, dintre care 12 100 sunt vaci mulgătoare. Avem 42 de mii de tone de lapte, produs în condiții de fermă, din consumul mediu de 568 de mii de tone.

Când am preluat mandatul era 22 de mii de tone, iar acum cifra a crescut la 42 de mii și este de circa 12% din consum”, a relevat ministrul.

El a amintit în context că situația în sectorul zootehnic s-a ameliorat deoarece fermele beneficiază de subvenții, oferite de AIPA de 3 lei/litru de lapte

„Până în 2029 avem acest obiectiv de a ajunge ca 50% din produsele lactate să fie produse autohtone”, a mai spus ministrul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›