Căpșunii Frigo nu reprezintă un soi, așa cum cred unii, ci o metodă de păstrare a materialului săditor de căpșun înainte de plantare.
Această metodă permite cultivarea căpșunilor pe tot parcursul anului. Fructele obținute din căpșunii păstrați prin această tehnologie sunt cele mai frecvent întâlnite în supermarketuri în timpul iernii și primăverii timpurii.
Căpșunii Frigo prind rădăcini destul de bine, iar după aproximativ două luni de la plantare, produc primele fructe, cantitatea acestora crescând în funcție de vigoarea plantelor plantate.
Căpșunii Frigo reprezintă material săditor de elită, obținut în laboratoare prin tehnologia „in vitro”. Plantele sunt crescute în condiții sterileși complet sănătoase.
După înrădăcinare, acestea sunt plantate pe teren și lăsate să crească până în toamnă.
În noiembrie (în zonele cu climat temperat), când plantele intră în repaus vegetativ, sunt scoase din sol, rădăcinile sunt curățate, frunzele mari sunt îndepărtate, iar stolonii sunt tratați cu fungicide, sortați, legați în mănunchiuri, ambalați și trimiși la depozitare.
Apoi, plantele sunt scoase de la depozitarea la rece, căpșunii, aflați într-o stare de repaus vegetativ, sunt plantați în sol primăvara, până la începutul verii.
Principalele caracteristici ale tehnologiei Frigo
Caracteristica principală a acestei metode este depozitarea. Termenul „Frigo” provine din limba franceză și înseamnă „frigider” sau „rece”, reflectând perfect procesul prin care plantele sunt păstrate în camere frigorifice industriale la temperaturi cuprinse între 0 și -2 °C și o umiditate de 90%.
În aceste condiții, căpșunii pot fi depozitați de la câteva săptămâni până la 9 luni.
Se consideră că cei mai buni căpșuni Frigo sunt produși în pepinierele din Olanda, Spania și Italia..
Clasificarea stolonilor de căpșuni Frigo
Productivitatea căpșunilor depinde direct de calitatea materialului săditor. În Europa de Vest, de unde provine această tehnologie, au fost stabilite standarde pentru clasificarea materialului săditor Frigo, împărțindu-i în categorii:
- B. Plante calibrate la 5-6 mm diametru la rizom;
- A– Plante calibrate la 6-8 mm diametru la rizom;
- A- Plante calibrate la 8-10 mm diametru la rizom;
- A. Plante calibrate la 10-13 mm diametru la rizom;
- A+.Plante calibrate la 13 -15 mm diametru la rizom;
- A++. Plante calibrate la 15-18 mm diametru la rizom;
- A+++.Plante calibrate > 18 – 23 mm diametru la rizom.
Important! Clasificarea nu este unificată în toate pepinierele, iar standardele pot varia. La achiziție, este recomandat să se acorde atenție diametrului coletului și calității sistemului radicular.
Indiferent de categoria în care se încadrează, căpșunii Frigo sunt comercializați cu rădăcini libere și aproape fără frunze.
Avantajele și dezavantajele metodei Frigo
Metoda Frigo este una dintre cele mai avansate tehnologii de cultivare a căpșunilor, dar, ca orice tehnică inovatoare, are atât avantaje, cât și dezavantaje.
Avantaje
- Este utilizată doar pentru soiuri productive, cu imunitate ridicată.
- Stolonii sunt compacți, ușor de transportat, reducând costurile logistice.
- Categoriile A++, A+ și WB asigură o recoltă încă din primul an, spre deosebire de stolonii tradiționali.
- În camerele frigorifice plantele își păstrează ritmurile biologice și se dezvoltă rapid după plantare.
- Rata de prindere a plantelor este foarte mare.
- Plantele pot fi plantate treptat, asigurând recoltare constantă pe parcursul sezonului.
- Permite cultivarea soiurilor remontante și de zi neutră, precum „Monterey”, „San Andreas” și „Portola”, care fructifică până la îngheț.
- Depozitarea de până la 9 luni oferă flexibilitate în plantare, eliminând riscul de pierdere a materialului săditor.
Dezavantaje
- Productivitatea ridicată este garantată doar în primul an. Din anul următor, plantele intră în ciclul normal de fructificare.
- Depozitarea în condiții casnice este dificilă, fiind necesară plantarea imediată după achiziție.
- Prețul este mai mare.
- O păstrare necorespunzătoare poate afecta viabilitatea plantelor, iar temperaturi mai scăzute decât standardul pot duce la înghețarea acestora.
Cum se păstrează căpșunii Frigo până la plantare
Deși sunt disponibili pe tot parcursul anului, nu este recomandat să fie cumpărați cu mult timp înainte de plantare. Dacă aceștia au fost decongelați în magazin, recongelarea poate afecta viabilitatea plantelor.
Păstrarea stolonilor fără frunze: Stolonii fără frunze pot fi păstrați în frigider pentru a ieși treptat din starea de repaus.
Păstrarea stolonilor cu frunze verzi: Stolonii cu frunze verzi trebuie plantați imediat în ghivece și ținuți într-un loc luminos, la temperaturi sub 10 °C.
Ți-ar putea fi util și articolul Soiuri de căpșun cu fructificare continuă.
Comentarii