sâmbătă, 28 septembrie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFermieri, la Ziua câmpului Timac Agro: Observăm o diferență mare la culturile unde sunt...

Fermieri, la Ziua câmpului Timac Agro: Observăm o diferență mare la culturile unde sunt aplicate produsele lor

Recomandate

Zeci de fermieri au participat la Ziua câmpului organizată de compania Timac Agro East, în localitatea Blijnii Hutor, Tiraspol, unde au fost prezentate rezultatele obținute la culturile de porumb, floarea-soarelui și mazăre la care au fost aplicați biostimulatori din noua generație. 

Tot aici, specialiștii companiei au subliniat despre importanța administrării îngrășămintelor foliare ce reglează procesele pentru obținerea unor recolte bogate.

Astfel că, la cultura de porumb a fost aplicat biostimulatorul foliar Astelis® (3l/ha) din gama ADN, care este o soluție optimizată pentru a stimula înfrățirea și dezvoltarea radiculară a cerealelor la ieșirea din iarnă.

Eduard Gavdiuc, product manager, a explicat producătorilor prezenți că Astelis® se aplică în faza de 3-4 frunze și are acțiune asupra mugurilor care determină formarea numărului de rânduri de boabe pe știulete.

Totodată, produsul favorizează fotosinteză, asimilarea elementelor minerale și, nu în ultimul rând, crește rezistența la factorii de stres, ajutând astfel la maximizarea producțiilor.

„La porumb am folosit, din gama ADN, produsul Astelis®, care stimulează creșterea/dezvoltarea sistemului radicular al plantei. Cu toții cunoaștem că porumbul este o cultură care are nevoie de un start rapid, de o rădăcină bine dezvoltată, ceea ce îl ajută să depășească mult mai ușor condițiile nefavorabile, factorii de stres cum ar fi temperaturile ridicate, lipsa de umiditate.

În câmpurile experimentale de mazăre a fost aplicat produsul FertiactyL Radical®, care, la fel este un biostimulator pentru sistemul radicular, dar și pentru a potența cultura și ai da un start rapid. Datorită unei rădăcini bine formate se dezvoltă și o cultură pe potrivă. Totodată, am utilizat și produsul MaxiFruit® care vine să maximizeze legarea. Se aplică în perioada de înflorire pentru o legare cât mai bună, pentru a reduce riscurile avortării florilor. Altfel spus, mai multe flori – mai multe șanse de a obține o recoltă înaltă”. 

Specialistul a mai amintit că la floarea-soarelui, la fel a fost aplicat produsul Fertiactyl Radical®, pentru a forma sistemul radicular, a da un start bun culturii. 

„Am folosit și produsul Genaktis (extract din alge marine și silice), care stimulează genele ce răspund de potențarea recoltelor, oferă o rezistență mai înaltă a plantelor la condițiile nefavorabile. O rădăcină bine formată coboară adânc în sol, are mai mult acces la apă și alte elemente nutritive și respectiv, cultura poate oferi o recoltă mai mare.

Loturile unde au fost aplicate produsele de la Timac Agro arată foarte bine, plantele au un sistem radicular bine dezvoltat, o grosime mai mare a tulpinilor. Țin să remarc aici că, aplicarea produsului Astelis® oferă o productivitate mai mare, cu circa 10%, dar avem și gospodării unde s-a obținut și cu 15-18% mai mult, în funcție de cultură și de an”.

Constantin Orzul, director regional Timac Agro, a specificat că Ziua câmpului a fost organizată cu scopul de a arăta rezultatele obținute la culturile porumb, floarea-soarelui, mazăre verde și grâu după aplicarea produselor Timac Agro East. 

„Gazda evenimentului a fost compania SRL „Plantator”, cu care avem o colaborare frumoasă. În cadrul Zilei câmpului am discutat cu agricultorii prezenți despre beneficiile pe care le au produsele companiei, așa cum este Eurocereal – un îngrășământ granulat NP cu conținut de sulf, bor și zinc, recomandat pentru fertilizarea de bază, dar și produsele din gama FertiactyL și ADN – Genaktis®.

La moment, rezultatele pe care le avem în câmp sunt îmbucurătoare, culturile au o dezvoltare radiculară foarte bună, ceea ce ne face să credem că vom avea și un rezultat pe măsura așteptărilor”. 

Gazda evenimentului, Igor Martîn, administratorul SRL Plantator, are în gestiune peste 1000 de ha pe care cultivă cereale, rapiță, floarea-soarelui pentru producția de ulei și patiserie și producția de semințe de legume.

„De mai bine de 4 ani colaborăm cu Timac Agro de la care achiziționăm mai multe produse, printre care Eurocereal, dar și îngrășăminte, biostimulatori foliari și radiculari. Deși au un preț mai mare, cei care își doresc recolte înalte trebuie să investească și să achiziționeze aceste produse, care sunt de calitate, eficiente și au o argumentare economică.

Vom continua să aplicăm produsele fiind unele dintre cele mai bune de pe piața noastră. Pentru noi fermierii este important și faptul că compania livrează produsele și noi nu mai trebuie să ne pierdem timpul, dar ne concentrăm pe activitatea noastră de bază”. 

Andrei Chizil, conducătorul gospodăriei Agrikol PPK, ne-a spus că colaborarea cu Timac Agro durează deja de trei ani, iar eficiența aplicării produselor a fost observată atât la cereale, cât și la legume.

„Aplicăm o serie de produse cum ar fi îngrășămintele solide, iar în anul precedent am aplicat și îngrășăminte hidrosolubile la legume. În anul curent, la fel am aplicat produsele companiei. Cu suportul specialiștilor știm când, cum și cât să aplicăm la culturile pe care le creștem.

Observăm o diferență mare la felul cum arată culturile unde sunt aplicate produsele Timac și cele unde nu administrăm, ceea ce ne face să rămânem partenerii companiei. În ceea ce ține de produsele destinate cerealelor, legumelor încă nu am găsit produse mai eficiente decât cele de la Timac Agro”.

Fermierii au mai adăugat că suprafețele pe care au fost administrate îngrășăminte de la Timac Agro oferă recolte și rezultate bune, iar efectul lor durează în timp. 

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale