‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
30.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGrain-Trade: Ucraina va introduce un mecanism privind prețurile minime de export la cereale, oleaginoase...

Grain-Trade: Ucraina va introduce un mecanism privind prețurile minime de export la cereale, oleaginoase și ulei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Politicii Agrare al Ucrainei intenționează să introducă un mecanism privind prețurile minime de export pentru o serie de produse agricole, inclusiv cereale, semințe oleaginoase și ulei de floarea soarelui, notează mold-street.com.

Potrivit Grain-Trade, Mikhail Sokolov, reprezentantul ministerului Politicii Agrare, a explicat că pentru calcularea prețului minim vor fi folosite datele vamale oficiale pentru luna precedentă.

„Folosim metoda percentilei de 5%. Adică luăm 5% din toate contractele care au fost încheiate la cele mai mici prețuri și calculăm prețul mediu din acestea.

Iar rezultatul obținut este redus în continuare cu 10%. Astfel, acest preț minim calculat va fi mai mic decât prețul mediu ponderat”, a explicat Sokolov.

El a mai menționat că numărul tranzacțiilor încheiate la prețuri sub prețul minim estimat va fi foarte mic.

„Astfel de acorduri sunt fie un caz cu adevărat special, fie un fel de înșelătorie”, a remarcat specialistul.

‹ adv ›

În ceea ce privește contractele forward, acesta a menționat că se va aplica prețul minim la momentul încheierii contractului forward.

„Sper să nu fie probleme pentru că prețurile estimate vor fi mici și contractele vor fi ușor de executat”, a spus reprezentantul ministerului Politicii Agrare

Prețurile minime de export vor începe să fie calculate din momentul aprobării hotărârii relevante de către Cabinetul de Miniștri al Ucrainei.

De notat că, intenţia a introduce preţurile minime, a fost anunţată la o zi după ce pe 18 iunie, președintele Ucrainei Vladimir Zelensky a semnat două legi care vizează combaterea schemelor cu aşa-zise „cereale negre” și a nereturnării veniturilor în valută străină.

‹ adv ›

Pe de altă parte Asociația Ucraineană a Cerealelor consideră că mecanismul de preț minim al cerealelor ar putea duce la o reducere semnificativă a exporturilor de cereale din Ucraina și la pierderi pentru producătorii agricoli. 

„Introducerea prețurilor minime va distruge de fapt sistemul de contracte forward și va duce la incertitudine pe piață cu privire la îndeplinirea obligațiilor de către exportatori de a cumpăra cereale.

Fără contracte forward, producătorii de mărfuri vor fi lipsiți de sursele de finanțare a activităților lor, iar exportatorii nu vor avea încredere în prețurile și volumele vânzărilor viitoare, ceea ce complică planificarea producției și a exporturilor.

Acest lucru poate duce la ineficiență și la creșterea costurilor atât pentru producători, cât și pentru exportatori”, se arată în declaraţia Asociaţiei, citată de APK-Inform.

„În plus, contractele forward permit exportatorilor să planifice în avans operațiunile logistice.

Absența unor astfel de acorduri poate duce la probleme cu organizarea acestor procese, întârzieri și costuri crescute, inclusiv pentru asigurări”, a subliniat Asociația Ucraineană a Cerealelor.

Asociația mai consideră că lipsa contractelor forward îi privează pe fermieri de posibilitatea de a obține împrumuturi, ceea ce le limitează accesul la finanțarea necesară activităților de producție și export.

Fără capacitatea de a încheia contracte forward, companiile se pot confrunta cu dificultăți în gestionarea lichidității, care le-ar putea afecta negativ stabilitatea financiară.

‹ adv ›

O altă consecință a introducerii prețurilor minime de export, care nu corespund cu tendințele prețurilor de pe piața mondială, poate fi neîndeplinirea contractelor de către exportatorii ucraineni.

„În condiții de război, când cea mai mare parte a economiei nu funcționează, acest lucru va distruge de fapt rămășițele economiei, care încă generează venituri și câștiguri valutare cu care Ucraina își poate finanța armata”, mai susţine asociația.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›