‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDaria Cleșnina, studentă: Piața muncii din Moldova va solicita tot mai mulți specialiști în...

Daria Cleșnina, studentă: Piața muncii din Moldova va solicita tot mai mulți specialiști în agrobusiness

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 2023, Universitatea Tehnică a Moldovei a lansat programul de studii Agrobusiness și dezvoltare rurală în cadrul ciclului I de studii.

Daria Cleșnina este în anul II la această specializare și spune că, îi place mult ceea ce studiază și crede că, în viitorul apropiat, piața muncii din Moldova va solicita tot mai mulți specialiști în agrobusiness.  

„Cred că această specializare va fi o necesitate în viitorul apropiat. Mai mult ca atât, va fi una de prestigiu cu impact major pentru sectorul agricol din țara noastră. Am decis să studiez acest domeniu, iar după primul an de studii am înțeles că îmi place și că mă regăsesc în ceea ce învățăm. La orele de curs aflăm foarte multe lucruri inovative despre elaborarea și proiectarea afacerilor agricole, marketingul și comunicarea în agrobusiness, utilizarea tehnologiilor agricole avansate și digitalizarea, dezvoltarea lanțului valoric agroalimentar”, ne-a povestit Daria.

Tânăra este de părerea că, tot mai mulți oamenii ar trebui să studieze acest domeniu, pentru că țara noastră are nevoie de o generație nouă de antreprenori, care să cunoască cum să identifice, să pornească și să gestioneze o afacere într-un domeniu de nișă, cum să acceseze finanțe din fonduri, inclusiv europene, pentru dezvoltarea afacerii sale. 

„Recomand tinerilor să se informeze și să aleagă facultatea Business și dezvoltare rurală, pentru că, în contextul actual, când țara noastră acordă o atenție deosebită acestui sector, această specializare va fi una tot mai necesară. Noi suntem într-un proces de dezvoltare și este important ca să avem specialiști buni în diferite domenii, inclusiv agrobusiness”.  

‹ adv ›

În ceea ce ține de structura programului și condițiile de studii pe care le oferă Universitatea, Daria spune că corespund cu realitățile în care trăim. 

„Modernizările care au avut loc pe parcursul acestui an de studii la Universitate sunt binevenite și necesare. Pentru ca să cointeresezi tinerii este nevoie de a crea condiții cât mai bune de studii, de a dota sălile cu echipamente de ultimă oră. În plus, faptul că a fost construită o seră modernă, unde putem să realizăm diferite cercetări, studii, la fel este un progres. Acolo se implementează tehnologii noi care sunt o parte indispensabilă, dacă vorbim despre agribusiness. Aceste oportunități fac ca specializare pe care o urmăm să corespundă cu necesitățile sectorului”. 

Peste câțiva ani, tânăra se vede acasă, implicată activ în dezvoltarea durabilă a sectorului agricol sau a economiei din zona rurală, dar pentru aceasta trebuie să studieze și să acumuleze cunoștințe ce o vor ajuta să devină un specialist calificat. 

„Îmi place ceea ce studiem la moment și cred că specializarea pe care o urmez va aduce plus valoare sectorului agricol, dar și economiei naționale”. 

Daria a menționat că, informațiile prezentate de către profesori sunt din diferite domenii cum ar fi agronomie, zootehnie, economie, management, marketing absolut necesare pentru lideri de succes în afaceri agricole.

‹ adv ›

Dacă ești un tânăr pasionat de agricultură, accesează acest link pentru a vedea oportunitățile de studii disponibile în cadrul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

Acest material face parte din seria de materiale realizate în scopul promovării studiilor în agricultură și a fost realizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›