‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
37.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUcraina anunţă sechestrarea unei nave acuzate că transporta cereale din peninsula Crimeea ocupată

Ucraina anunţă sechestrarea unei nave acuzate că transporta cereale din peninsula Crimeea ocupată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Autorităţile ucrainene au anunţat joi sechestrarea unei nave cargo, care naviga sub pavilion camerunez, pe care o acuză că a transportat cereale din peninsula Crimeea ocupată de Rusia, relatează AFP şi Reuters, notează agerpres.ro.

În cel puţin două ocazii, nava, Usko MFU, a intrat în portul Sevastopol, principalul port din peninsula ucraineană, după ce şi-a dezactivat Sistemul de Identificare Automată (AIS) ce permitea urmărirea acesteia, potrivit parchetului general al Ucrainei, care precizează că prima dată, în noiembrie 2023, nava a plecat încărcată cu 3.000 de tone de produse agricole în numele unei companii turceşti.

„La sfârşitul lunii mai 2024, nava a intrat pentru a doua oară în portul Sevastopol, unde a descărcat mărfuri din Turcia.

Apoi a părăsit portul, indicând Istanbulul ca destinaţie. Cu toate acestea, după reactivarea sistemului AIS, pe 2 iulie, nava a intrat într-un port din Republica Moldova”, a detaliat parchetul ucrainean.

Ea a fost în cele din urmă sechestrată în timp ce „trecea prin apele portului (ucrainean) Reni”, pe Dunăre, potrivit aceleiaşi surse.

‹ adv ›

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi că autorităţile au sechestrat o navă cargo străină în Marea Neagră, în largul regiunii Odesa, şi l-au reţinut pe căpitan, suspectat că ar ajuta Moscova să exporte cereale ucrainene din Crimeea ocupată, relatează Reuters.

Nava a andocat în mai multe rânduri în portul Sevastopol din Crimeea pentru a ridica produse agricole „furate” în perioada 2023-2024, a mai spus SBU.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, căpitanul şi 12 membri ai echipajului au ajutat Rusia să exporte câteva tone de cereale ucrainene, luate din sudul ocupat al ţării, către Orientul Mijlociu, pentru vânzare în numele Moscovei.

„Ancheta este în derulare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor săvârşirii infracţiunii şi identificarea altor persoane implicate în activitatea ilegală”, a precizat SBU.

‹ adv ›

Căpitanul, cetăţean al unei ţări din Caucazul de Sud, riscă până la cinci ani de închisoare pentru încălcarea restricţiilor de călătorie care guvernează teritoriile din Ucraina ocupate de Rusia, se arată în comunicat.

Potrivit mass-media Lloyd’s List privind transportul maritim, nava ar fi fost sechestrată în timp ce se afla în apele Dunării pe pe teritoriul României şi se îndrepta spre Marea Neagră. În prezent, ea este încărcată cu orz, vând ca destinaţie portul Souda din Grecia.

Site-ul de monitorizare a traficului maritim MarineTraffic arată că nava Usko a ancorat pe Dunăre pe 7 iulie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›