‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 8 august, 2024
22.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrognoză: Agricultura Moldovei în 2024 va înregistra o creștere de 1%

Prognoză: Agricultura Moldovei în 2024 va înregistra o creștere de 1%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Evoluţia dezvoltării agriculturii Republicii Moldova în anul 2024 se preconizează a fi foarte modestă, putând înregistra o creştere la nivelul de 1%.

După cum relatează agenţia de presă Infotag, acest lucru este menţionat în prognoza bugetară pentru anii 2024-2027, aprobată miercuri de Guvern.

„Anul agricol curent se preconizează a fi relativ favorabil: vor exista evoluţii pozitive atât în producţia vegetală, cât şi în cea animală.

Se preconizează o creştere a producţiei de animale datorită unei politici active de susţinere a creşterii animalelor (eficienţa subvenţionării sectorului, construcţia, reconstrucţia şi dotarea tehnologică a fermelor zootehnice)”, se arată în comunicat.

În perioada 2025-2027, Guvernul prognozează o tendinţă relativ stabilă în sectorul de bază pentru economia Republicii Moldova, aşteptându-se la o creştere de 1,5-2 la sută a producţiei agricole.

‹ adv ›

Documentul menţionează că condiţiile climaterice pentru agricultura moldovenească sunt unul dintre principalii factori care determină dezvoltarea sectorului.

„Experienţa anilor precedenţi confirmă vulnerabilitatea sectorului agricol la schimbările condiţiilor climaterice, care în fiecare an au un impact negativ tot mai acut asupra producţiei agricole”, se spune în prognoza bugetară.

Prognoza se referă la datele Băncii Naţionale, care confirmă cererea de noi credite în sectorul agricol din Moldova.

Potrivit rezultatelor creditării pentru anul 2023, acest sector a reprezentat aproape 12% din volumul total al creditelor acordate de băncile comerciale agenţilor economici care activează în agricultură în Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›