vineri, 23 august, 2024
32.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeIurie Vrabie: Semănăm hibridul DK Excited pe 50% din suprafețe dedicate rapiței

Iurie Vrabie: Semănăm hibridul DK Excited pe 50% din suprafețe dedicate rapiței

Recomandate

Rapița este o cultură agricolă importantă, cultivată pe scară largă datorită multiplelor sale utilizări, dar și, potrivit rezultatelor acestui sezon, destul de avantajoasă economic.

Pentru rezultate bune, alegerea hibrizilor care să treacă ușor peste provocările perioadei de vegetație, iar ulterior să fie rezistenți la scuturare și să ofere recolte mulțumitoare este o provocare pentru fermieri.

Unul dintre hibrizii de rapiță care s-a recomandat în toate etapele de vegetație și la recoltare este DK Excited.

Iurie Vrabie, fondatorul Prog-Agroter S.R.L., a cultivat hibridul anul trecut pe o suprafață de 100 de hectare, iar recolta obținută îl face în acest an să-l cultive pe 50% din suprafețele dedicate rapiței.

„Cultivăm mai mulți hibrizi de rapiță de recoltele cărora suntem mulțumiți, iar unul dintre cei pe care l-am semănat și în acest an este hibridul DK Excited. I-am dedicat 50% din suprafețe. Este un hibrid ce chiar merită a fi cultivat”, specifică Iurie Vrabie.

rapita dekalb

În total, au 2200 de hectare în gestiune, iar culturii de rapiță dedică circa 250 de hectare. Pe lângă aceasta, mai cultivă floarea-soarelui, porumb și grâu de toamnă.

„Sunt mulțumit de recolta obținută cu acest hibrid, o medie de 3,6 tone/ha. Este primul an în care cultivăm DK Excited și al doilea în care am optat pentru genetica Dekalb. Hibridul a avut o ramificare și o creștere bune, este și rezistent la scuturare. În acest sezon, până la moment, am reușit să semănăm 200 de hectare cu rapiță, fiind în așteptarea condițiilor favorabile pentru a continua”.

Anul trecut, câmpurile au fost înființate în perioada 25-27 august 2023, după premergătorul grâu, iar cantitatea de precipitații căzută de la semănat până la recoltare a fost de circa 350 mm.

Fertilizarea de bază a fost realizată cu îngrășăminte de tip DAP 18:46:00.

„După grâu a fost realizată o lucrare cu discurile, apoi au fost împrăștiate îngrășăminte, realizată cultivația înainte de semănat. Cultura a avut o creștere și dezvoltare bune. Astfel, în perioada de toamnă am administrat regulatori de creștere.

La semănat am administrat 200 kg/ha îngrășăminte DAP. Ulterior, în luna februarie am mai administrat 150 de kg sulfat de amoniu, iar ulterior uree. Pe parcursul vegetației am făcut trei aplicări de îngrășăminte cu bor – prima toamna, iar alte două primăvara. Ultimul tratament a fost realizat cu ajutorul dronei”.

Pe lângă hibridul de rapiță DK Excited, pentru controlul dăunătorilor a utilizat insectidul Decis®, despre care spune că a demonstrat o eficiență înaltă.

„Atât genetica Dekalb cât și insectidele cum ar fi Decis® din portofoliul Bayer merită a fi utilizate de către fermieri și le recomand și altora să le testeze”.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale