‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 23 august, 2024
28.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCreditorii au venit să preia recolta unei familii de fermieri. Datorii de peste un...

Creditorii au venit să preia recolta unei familii de fermieri. Datorii de peste un milion de lei în urma secetei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Soţii Filip din satul Cotihana, raionul Cahul, s-au pomenit cu creditorii și poliția în câmp. Familia spune că atât recolta de grâu, cât şi cea de porumb, pe care trebuia să o întoarcă companiei de inputuri, a fost grav afectată din cauza secetei extreme, notează newtv.md.

Astfel, creditorii au venit să le ia din recolta de floarea soarelui, care urma să fie transmisă unei alte companii. Soţii mai afirmă că compania de inputuri i-a anunţat că penalităţile au fost estimate la un milion 133 de mii de lei.

Cazul a avut loc joi, 22 august. Tatiana Filip a povestit pentru NEWTV că soţul acesteia a mers să strângă recolta de floarea soarelui, dar au venit creditorii, însoţiţi de poliţie, ca să le ia recolta.

‹ adv ›

Femeia afirmă că ar fi pus în gaj companiei de inputuri 51 de hectare de grâu şi 73 de hectare de porumb, însă, din cauza secetei, atât lanurile de grâu, cât şi cele de porumb au fost afectate aproape în totalitate.

Astfel, deşi, soţii au gajat doar grâul şi porumbul, creditorii ar fi decis să ia din recolta de floarea soarelui. 

Femeia a mai povestit că pe lângă datoriile de 543 de mii de lei din anul 2023, creditorii au anunţat-o că pentru anul curent penalităţile au fost estimate la un milion 133 de mii de lei.

‹ adv ›

Tatiana Filip spune că munceşte în agricultură de 11 ani, însă acum s-a pomenit într-o situaţie fără precedent şi afirmă că deocamdată nu ştie cum se va descurca, mai ales că familia mai are şi trei copii. 

Amintim că, recent, fermierii din sudul ţării au solicitat instituirea stării de urgenţă în agricultură, lucru pe care autorităţile l-au refuzat, din motiv că actualul cadru normativ deja prevede protecţia agricultorilor, îndemnându-i să obţină certificatele de forţă majoră.

De asemenea, în urma unei întâlniri cu premierul Dorin Recean, autorităţile au anunţat un sprijin de 100 de milioane de lei pentru fermieri.

‹ adv ›

Producătorii agricoli susţin, însă, că suma este prea mică pentru a compensa din pierderile suferite.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›