‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 28 august, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul lansează „Registrul Fermierilor” pentru administrarea transparentă a subvențiilor agricole

Guvernul lansează „Registrul Fermierilor” pentru administrarea transparentă a subvențiilor agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Guvernul a aprobat, astăzi, Hotărârea privind Sistemul Integrat de Administrare și Control (SIAC) și instituirea Sistemului Informațional „Registrul Fermierilor”.

Acest proiect are drept scop îmbunătățirea gestionării și monitorizării intervențiilor și a beneficiarilor de subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și administrarea eficientă a mijloacelor financiare provenite din partea partenerilor de dezvoltare.

Sistemul Integrat de Administrare și Control, conceput ca un ansamblu complex de resurse și tehnologii informaționale, va fi implementat în etape pentru a asigura funcționarea optimă și atingerea obiectivelor propuse.

‹ adv ›

Prima etapă de implementare prevede aprobarea Conceptului și a Regulamentului pentru Sistemul Informațional „Registrul Fermierilor”.

Acest sistem automatizat va înregistra, păstra și gestiona informațiile despre fermieri, asigurând o evidență clară de la momentul înregistrării acestora până la arhivarea datelor.

Obiectivele principale ale „Registrului Fermierilor” includ:

‹ adv ›
  • consolidarea capacităților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) de a aplica principiile bunei guvernări în domeniul subvenționării agriculturii și mediului rural;
  • gestionarea eficientă și creșterea transparenței în utilizarea subvențiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural;
  • automatizarea sistemelor de evidență și eliminarea factorului de eroare umană generat de manipularea documentelor;
  • optimizarea utilizării resurselor de capital uman prin digitalizare, ceea ce va permite o mai bună alocare a resurselor și o reducere a costurilor operaționale;
  • asigurarea capacității de a furniza informații necesare în timp real prin intermediul unei platforme dedicate, facilitând astfel luarea de decizii rapide și informate.

În context, implementarea Sistemului Integrat de Administrare și Control și a Sistemului Informațional „Registrul Fermierilor” va contribui substanțial la creșterea productivității sectorului agroalimentar, la asigurarea sănătății animalelor și la îmbunătățirea calității produselor alimentare.

De asemenea, sistemul va facilita accesul rapid la date precise și actualizate, oferind suport investițiilor și dezvoltării economiei Republicii Moldova, în conformitate cu standardele internaționale și cerințele partenerilor de dezvoltare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›