‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 29 august, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNoua lege privind controlul comerțului cu mărfuri strategice a fost publicată în Monitorul Oficial

Noua lege privind controlul comerțului cu mărfuri strategice a fost publicată în Monitorul Oficial

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Decretul de promulgare și noua lege privind controlul comerțului cu mărfuri strategice au fost publicate în Monitorul Oficial.

Documentul va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2025, comunică MOLDPRES.

Noua lege reglementează criteriile de exercitare a controlului asupra comerțului cu mărfuri strategice; delimitarea competențelor autorităților publice în acest domeniu; regimul de control și de autorizare a comerțului cu mărfuri strategice; securitatea informației utilizate în procedura controlului; precum și restricțiile asupra comerțului cu mărfuri strategice.

‹ adv ›

Documentul oferă definiții noi pentru mărfurile strategice, clasificate în trei categorii: produse cu dublă utilizare, produse militare, produse supuse controlului la nivel național; servicii de intermediere, transbordare, produse de supraveghere cibernetică.

La fel, sunt incluse activități noi conectate cu comerțul mărfurilor strategice, cum ar fi: transbordare, servicii de intermediere, asistență tehnică și transportare.

O altă prevedere a proiectului vizează instituirea Comisiei naționale de control al comerțului cu mărfuri strategice.

‹ adv ›

Componența, regulamentul de activitate al comisiei și Lista mărfurilor strategice supuse controlului vor fi aprobate de Guvern.

Totodată, noua lege prevede posibilitatea instituirii unor restricții asupra comerțului strategic.

Este prevăzută inclusiv declararea de embargo unor țări, în cazul în care acestea nu vor îndeplini obligațiile asumate față de țara noastră, precum și în interesul securității naționale și al politicii externe sau la decizia organizațiilor internaționale din care Republica Moldova face parte.

‹ adv ›

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, va fi abrogată Legea cu privire la controlul exportului, reexportului, importului și tranzitului de mărfuri strategice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›