sâmbătă, 31 august, 2024
31.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRezultate recoltă a cinci hibrizi Dekalb la 50-55-60 de mii de plante/ha cu 140...

Rezultate recoltă a cinci hibrizi Dekalb la 50-55-60 de mii de plante/ha cu 140 mm precipitații în vegetație

Recomandate

Noi experiențe realizate de către fermieri în parteneriat cu Bayer continuă să determine tehnologiile cele mai pretabile în combinație cu hibrizii cei mai adaptați.

De această dată, am participat la Ștefan Vodă la recoltarea unei platforme demonstrative cu cinci hibrizi de porumb Dekalb semănați la trei densități diferite.

În cadrul platformei EcoAliment Prim organizată la fermierii Vasile și Andrei Dînga, s-a optat pentru densitățile de 50-55-60 de mii de boabe per hectar, patru dintre hibrizii cultivați fiind FieldShield, adaptați la densități mai mici și un hibrid mai nou, dar deja devenit popular DKC5092.

Detalii platformă porumb Dekalb:

porumb dekalb
  • Premergător: mazăre
  • Înființare: 4 aprilie
  • Tehnologia de întreținere a solului: conservativă
  • Fertilizare: 70 de kilograme de silitră/ha, 3 kg/ha sulfat de zinc lichid
  • Erbicidare: Adengo® 465 SC, în faza de două frunzulițe
  • Cantitatea de precipitații de la semănat: 140 de mm.
  • Hibrizii testați: FieldShield: DKC 4231, DKC 4433, DKC4712, DKC 4933 și hibridul de porumb DKC 5092.

Vasile Dînga, fermier, EcoAliment Prim:

vasile dinga ecoaliment prim

„Ajustăm an de an tehnologia pentru a obține rezultate în condiții de secetă. Am optat pentru hibrizi adaptați la semănatul timpuriu. Pe lângă platforma prezentată, hibrizii de porumb Dekalb sunt cultivați pe toate loturile comerciale, deoarece ne oferă ceva foarte important – stabilitate.

Pe lângă genetică bună, alegem premergătorii ce să ne ofere rezultate bune, optăm pentru semănatul de precizie, nu neglijăm fertilizările și tratamentele. Doar toate împreună ne pot oferi rezultate, nu există o singură verigă ce va asigura succes dacă e respectată, ci un lanț întreg. Totuși, genetica Dekalb la sigur merită cultivată”.

Radu Răducan, Reprezentant Regiunea Centru-Sud Bayer, responsabil de gestionarea platformei:

radu răducan bayer

„Hibrizii din gama FieldShield se caracterizează prin aceea că asigură un start bun al culturii, au o toleranță bună la secetă și sunt pretabili la densități mai mici. Am avut trei densități, astfel, am putut aprecia la ce densități fiecare hibrid se pretează mai bine în condiții de temperaturi scăzute înregistrate în primăvară în faza de 4-6 frunzulițe, secetă și arșiță”.

Rezultate recoltare și concluzii platformă hibrizi de porumb Dekalb:

Hibrizii timpurii (FAO 300 – 350) – au oferit cel mai bun randament în condițiile anului 2024, la densitatea de 60 de mii la semanat, DKC 4231 oferind cu 870 kg mai mult decât la densități mai mici (55 de mii), respectiv 400 kg mai mult în cazul hibridului DKC 4433Nou la densitatea de 60 de mii de plante versus 50 de mii de plante.

DKC 4712 (FieldShield) FAO 350 – hibrid destinat pentru densitați scăzute și cu o toleranță exceptională la secetă și arșiță a oferit cel mai bun randament la densitatea de 50-55 de mii de plante, cu peste 400 kg versus densitatea de 60 de mii de plante, ceea ce il recomanda pentru zone cu risc sporit de seceta si arsita.

  • Hibrizii FAO 350-400 – în lotul demo au demonstrat cele mai bune rezultate la densitatea de 55 de mii de plante, oferind și cel mai bun rezultat din platformă – 7193 kg pentru hibridul nou DKC 4933Nou.

„Pe final, aș menționa că hibrizii Dekalb din gama FieldShield sunt o soluție viabilă în contextul schimbărilor climatice ce, concomitent cu alte verigi tehnologice, pot oferi o perspectivă sustenabilă. Această concluzie este rezultatul nu doar a acestui lot demonstrativ, ci și a mai multor loturi organizate în diferite zone ale țării pe parcursul ultimilor ani”, ne-a spus Semion Cerchez, Technical Advisor CS.

Platforma a fost recoltată, iar rezultatele sunt prezentate în următorul tabel:

Media de recoltă a câmpului a fost de 6440 de kg/ha.

Pentru mai multe detalii, apelează la reprezentantul Bayer din zona ta:

bayer dekalb
Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale