‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 septembrie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De la o revenire a prețurilor care a început săptămâna trecută, după ce prețurile cerealelor franceze au scăzut la cele mai mici niveluri de la sfârșitul lunii martie, prețurile au crescut în sesiuni consecutive.

Pe Euronext, prețurile la grâu și porumb au fost în creștere timp de 7 zile. Modificările au readus contractul pentru grâu cu livrare în decembrie 2024 la 220 €/t, cel mai ridicat nivel din ultimele 3 săptămâni.

Același lucru s-a întâmplat și cu porumbul, contractul pentru noiembrie 2024 crescând din nou peste 205 €/t în timpul zilei.

‹ adv ›

Această revenire are loc în același timp cu ajustările de poziții făcute de jucătorii financiari, care caută să obțină câștiguri după declinul din ultimele luni și astfel să își reducă expunerea.

Totuși, în fața acestei ajustări ascendente a prețurilor, operatorii sunt conștienți de diferența actuală de preț dintre originile din vestul Europei și regiunea Mării Negre, care rămâne competitivă pentru exporturi.

Amintim că, piața grâului rămâne divizată între balanțele tensionate ale Franței și Europei, pe de o parte, și aprovizionările suficiente din alte mari regiuni exportatoare, pe de altă parte.

‹ adv ›

Cu toate acestea, potrivit Agritel, revenirea prețurilor la cereale nu s-a extins și pentru piața europeană a rapiței. Aceasta a înregistrat o nouă scădere, urmând tendința descendentă a prețurilor la semințele de canola în Canada.

Jucătorii canadieni resimt efectele anunțului recent al Chinei, care a lansat o anchetă antidumping privind exporturile canadiene de canola.

Schimbările de pe piața SUA

Susținute de redresarea tehnică, prețurile cerealelor și ale boabelor de soia sunt în creștere la Chicago. Fondurile, care au început să cumpere încă de săptămâna trecută, și-au continuat achizițiile de la redeschiderea pieței în această săptămână.

‹ adv ›

Aceste fonduri au deținut mult timp o poziție netă scurtă pe piața americană.

După ce a crescut timp de 6 zile consecutiv, prețul grâului SRW testează acum nivelul de 5,80 USD/bu, cel mai ridicat nivel din mijlocul lunii iulie.

Scăderea recentă a dolarului susține, de asemenea, activitatea de export, fiind raportată ieri o posibilă achiziție de grâu pentru morărit din Taiwan.

Modificările condițiilor de cultură și impactul acestora asupra potențialului de producție, ca urmare a valului recent de căldură, susțin și prețurile porumbului și ale boabelor de soia.

Contractul pentru porumb cu livrare în decembrie 2024 a depășit nivelul de 4,10 USD/bu, atingând cel mai înalt nivel din ultima lună.

Situația este similară pentru soia, cu prețul futures pentru noiembrie 2024 revenind la peste 10,20 USD/bu. Prețurile șrotului de soia sunt, de asemenea, în creștere, atingând cel mai ridicat nivel din ultima lună.

Pe de altă parte, prețul uleiului de soia la Chicago își intensifică corecția, eliminând complet redresarea de săptămâna trecută.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›