joi, 3 octombrie, 2024
9.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAnatol Rusu, Apifera: Colaborăm cu 450 de apicultori locali pentru a livra miere în...

Anatol Rusu, Apifera: Colaborăm cu 450 de apicultori locali pentru a livra miere în UE, SUA și Canada

Recomandate

Înființată în 2016, Apifera a pornit la drum cu un obiectiv clar: exportul de miere în vrac pe piața europeană. Cererea, însă, a dictat o altă direcție de dezvoltare – livrarea mierii ambalate și extinderea geografiei.

Investind și modernizând afacerea de familie, compania a ajuns unul dintre jucătorii importanți de pe piață, livrând miere atât în vrac, cât și ambalată în tot mai multe țări cum ar fi: Irlanda, Germania, Republica Cehă, Italia, Spania, România, Franța.

Colaborare cu 450 de apicultori locali

Pe măsură ce cererea pentru mierea ambalată a crescut, compania a investit în echipamente moderne, inclusiv într-o tehnologie inovatoare, achiziționată cu sprijinul USAID, care încetinește durata de cristalizare a mierii cu aproximativ șase luni.

miere de albine

Această investiție, prima de acest fel în acea perioadă în Moldova, a permis Apifera să răspundă cerințelor diversificate ale piețelor internaționale.

„Cu pași mici și investiții gândite, am început a vinde mierea din Moldova nu doar pe piața europeană, dar și în Canada și SUA”, explică Anatol Rusu, subliniind că producția lor provine de la peste 450 de apicultori locali.

Odată cu achiziționarea echipamentului, mierea ambalată a ajuns a fi exportată în America de Nord, Irlanda, Germania.

anatol rusu apifera

Piața internațională impune adaptarea

În ciuda succesului, sectorul apicol atât din Moldova, cât și regional se confruntă în prezent cu o perioadă de stagnare. Pe lângă prețurile mai mici oferite, cerințele pieței s-au schimbat, iar de aici vine și necesitatea adaptării imediate.

„Vor avea succes doar cei care vor trece la o apicultură mai industrială, capabilă să facă față competiției de pe piața europeană”.

Apifera continuă să exporte anual între 400 și 450 de tone de miere, implicând adaptare și inovație.

apifera miere naturala

Kaufland – unul dintre principalii parteneri de pe piața locală

Cerințele impuse de lanțurile mari de retail par complicate pentru unii producători, mai puțin însă pentru cei care livrează miere pe piața internațională.

Având experiența colaborării și produsele adaptate, odată ce Kaufland și-a anunțat extinderea pe piața din Moldova, a început negocierile.

„Mai întâi, am expediat oferta, după care am mers la discuții, am prezentat produsele noastre, am negociat prețurile și așa am încheiat un parteneriat. Condițiile de colaborare cu Kaufland sunt aceleași pe care deja le respectăm la exportul pe piețele din UE. La moment, este unul dintre principalii noștri clienți de pe piața locală”.

 

Consumatorii pot găsi pe rafturile rețelei Kaufland circa 12 tipuri de produse: miere de tei, salcâm, polifloră, miere cremă în diferite ambalaje. Totuși, majoritatea preferă mierea în borcane de 1 kg.

Colaborarea cu Kaufland nu este doar despre vânzări. Anatol Rusu menționează că retailerul a fost un partener de încredere, mai ales în perioadele dificile.

„Pe timpul stării de urgență, achitările se realizau la fiecare 7 zile, iar în timpul promoțiilor, Kaufland își asumă volume mari de vânzări. Această relație de colaborare ne permite să planificăm mai bine producția și să creștem vânzările an de an”, explică acesta.

Mierea autohtonă – calitate confirmată local și internațional

apifera miere moldova

Apicultorii din Moldova cu care colaborează și nu doar respectă cu grijă toate cerințele pentru a obține miere de calitate, o spune antreprenorul. Astfel, îndeamnă consumatorii să aleagă produsele autohtone.

„Mierea noastră este un produs sigur, testat atât în laboratoare locale, cât și europene, și oferă un raport calitate-preț excelent”.

Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”. Mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale